Délidőben érkezünk a Petőfi utcai Turul Kisvendéglőbe. A svédasztalnál a tulajdonos, Povázsay Mihály és fia, Bence sürgölődik: készítik a friss, kézműves hamburgert. A vendégek pedig sorban állnak, hogy a napi menüből válogassanak.

Turul Kisvendéglő, Turul Kisvendéglő, Szarvas
Povázsay Mihály és fia, Bence. Fotók: Such Tamás. (Galéria)

– Ez az egyik legfrissebb újításunk: áprilistól minden nap svédasztalos menüvel várjuk a vendégeket, megfizethető áron, 990 forintért – mondja Povázsay Mihály. Abbahagyja a munkát, s leülünk az egyik asztalhoz beszélgetni. Az elején kezdi, azokra emlékezik, akiktől három és fél évtizeddel ezelőtt a szakma csínját-bínját megtanulta.

Turul Kisvendéglő, Turul Kisvendéglő, Szarvas
– Az Árpádban én még Kondacs Ica nénivel, Pusztai Elemérrel és Oláh Pista bácsival dolgozhattam együtt. Tőlük tanultam meg, hogy a legfontosabb a vendég-centrikusság. Ezt azóta is szem előtt tartom – mondja, majd gyorsan hozzáteszi: mindig is ebben a szakmában képzelte el a jövőjét. Így történhetett, hogy bár elkezdte a gimnáziumot, félúton mégis abbahagyta és pincér tanulónak állt.

Erről az útról azóta sem tért le. Dolgozott kocsmákban, főpincér volt az egykori Aranyszarvasban, üzletvezető a Star presszóban és mozgóbüfét is üzemeltetett. Végül 1991-ben itt a Petőfi utcában megnyitotta a Turul Kisvendéglőt, melynek (feleségével együtt) azóta is tulajdonosa.

– Hullámhegyek és hullámvölgyek is belefértek ebbe a huszonhat esztendőbe. Eleinte jól ment a szekér, mert a ’90-es években nagy élet volt a Petőfi utcai sportcsarnokban, így hozzánk is sok vendég jött. Aztán ahogy a csarnokban elcsitult a nyüzsgés, úgy nálunk is csökkent a forgalom – idézte fel a múltat Povázsay Mihály. Mint mondta, az újabb fellendülést a Szarvasi Vízi Színház hat évvel ezelőtti megnyitása hozta meg számukra.

Turul Kisvendéglő, Turul Kisvendéglő, Szarvas
Minden nap sokan jönnek ebédelni a hangulatos Turul Kisvendéglőbe. (Galéria)

A színháznak köszönhetően a nyári estéken náluk mindig teltház van, hétvégéken előre kell asztalt foglalni. Nemcsak a nézők, hanem a művészek is gyakran betérnek hozzájuk – erről az étterem falán lévő fekete tábla is tanúskodik, melyre Fekete Pétertől Oszter Sándoron át egészen Vincze Lilláig sokan írtak már kedves szavakat. Sőt, a Turul étlapján külön fejezetben szerepelnek a színészek kedvenc ételei. Mint kiderül, Liszi Melinda a csirkemell salátát szereti legjobban, Fekete Péter kedvence pedig a párolt lilakáposztával körített ropogós kacsacomb.

Turul Kisvendéglő, Turul Kisvendéglő, Szarvas
Friss ételek sorakoznak a svédasztalon.
Beszélgetés közben csatlakozik hozzánk a tulajdonos fia, Bence, aki már tíz esztendeje dolgozik édesapja éttermében, s hosszú távon is itt tervezi a jövőjét. Sok újítás már az ő nevéhez fűződik.

– Annak idején én javasoltam, hogy vegyük át az Árpád Szálló felső szintjének üzemeltetését. A díszteremben céges és családi rendezvényeknek (például lakodalmaknak) adunk otthont, s tervezzük az egykori szállodai szobák hasznosítását is – sorolja terveiket a fiatalember. Kiderül, a svédasztalos menüztetés szintén az ő ötlete volt, s a jelek szerint bevált: naponta mintegy 150 vendég ebédel náluk. Tervezik, hogy nyáron, a színházi szezonban esténként is bevezetik a svédasztalos vendéglátást.