Döge Csaba Köröspart Vasutas Koncert Fúvószenekar, fúvószenekar, diploma, döge csaba, Békéscsaba, 20170413
Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy elfogult vagyok. Elfogult a fúvószenével kapcsolatban, már csak családi indíttatásból is, és elfogult vagyok Döge Csabával szemben is, hiszen együtt zenéltünk a szeghalmi ifjúsági fúvószenekarban évtizedekkel ezelőtt. Ez talán túlzás. Ő zenélt, mesteri módon húzgálta és fújta a harsonát, én meg a háta mögött csörömpöltem az ütős szekcióban.

A nyolcvanas évek második feléről, a kilencvenes évek elejéről beszélünk, tehát a múlt századról, de Csabán már akkor is látszott, hogy lesz belőle valami. A rézfúvós hangszerek egyik legnehezebbikén, a harsonán játszott. Ezen a hangszeren nincsen egy biztos pont, így nagy ügyesség és még jobb hallás szükséges ahhoz, hogy eltaláljuk a szükséges hangokat. Csabának ez rendre sikerült.

Döge Csaba Köröspart Vasutas Koncert Fúvószenekar, fúvószenekar, diploma, Békéscsaba, 20170413
És akkor vegyük át a jeles érdemjegyet
Innen az indulás, aztán jöttek a csökmői évek, ahol szinte a semmiből született egy remek kis fúvószenekar. A közel két évtized alatt a hajdú-bihari községben értő közönség és közösség nevelkedett, ahol szeretik és igénylik a fúvós zenét. Azt már csak zárójelben jegyezném meg, hogy a jelenlegi polgármester is egykor a fúvószenekar tagja volt.

Döge Csaba ma Gyulán tanít, és a vasutas zenekar karmestere. A karmesterkedés persze nem új keletű nála. Jó húsz éve egyszer még nekem is vezényelt. Valami oknál fogva kiesett a cintányéros, és a közönség közül berángatott. „De jó hogy itt vagy, ütni kéne. Indulók. Menni fog. Majd mutatom.” Mutatta, és ment. Két dolgot akkor megtanultam. Egy: nyakkendőben soha ne cintányérozz. Kettő: Döge Csaba kiváló karmester.

Döge Csaba Köröspart Vasutas Koncert Fúvószenekar, fúvószenekar, döge csaba, Békéscsaba, 20170413
A Művészetek Völgyében Taliándörögdön
A másik komoly élményem vele kapcsolatban a Művészetek Völgyében volt. A tíz nap alatt végig zuhogott az eső. Az emberek, már aki előmerészkedett, gumicsizmában közlekedtek. A terv az volt, hogy a Taliándörögdi nagyszínpadon a fúvószenekar nyom egy koncertet, de túl sok esélyt nem láttunk, hogy közönség is lehet. A dráma az volt, hogy a zenekar 400 kilométert utazott ezért. Összenéztünk Csabával. A döntés gyorsan megszületett. A fúvószenekar végigvonul az utcákon, és maga után húzza a közönséget a dombtetőre, a színpadig. Csaba rám kacsintott: „Nem lesz semmi baj.” A zenekar elindult. És csodák csodája, az eső elállt, a csapat még a felhőket is szétfújta. Az emberek kijöttek az utcára, és a régóta várt napsütésben elindultak velük. Meg is telt a dombtető.

Döge Csaba nem csak kiváló karmester, hanem kellően elhivatott is ahhoz, hogy bármilyen körülmények között keresztülvigye, amit akar, hogy hirdesse a zene szeretetét. És ennek az elhivatottságnak meg is lesz, meg is van az eredménye.

Döge Csaba Köröspart Vasutas Koncert Fúvószenekar, fúvószenekar, diploma, Békéscsaba, 20170413
Mi legyen a ráadás? Morricone?
Kiváló karmester volt a kezdeteknél. Még kiválóbb lett később, a csökmői évek alatt, ahol autodidakta módon fejlesztette magát, és az i-re a pontot most tette fel szombaton, ahol megérdemelten és a hosszú évek távlatában kiérdemelten kapott a Szegedi Tudományegyetem tanáraitól jeles osztályzatot. Pedig a karmesterkedés a hangszeren való játékhoz és a hangszeroktatáshoz képest, ahogy maga Csaba mondta: „egy teljesen más világ.”

Sok olyan pillanat volt a koncerten, amikor kirázott a hideg. Így volt ez Gólem című darab alatt, amit Benedekfi István külön erre az alkalomra írt, és Döge Csaba maga hangszerelte, így volt ez Alfred Reed örmény táncainál, de számomra a legnagyobb pillanat a már klasszikusnak számító Morricone feldolgozásnál volt, amikor a szolnoki kórus is beszállt. A fúvószene és az emberi énekhang találkozásának nagy pillanata volt ez, és ez a hatása alá kerített mindenkit. Én még most is a hatása alatt vagyok.

Döge Csaba Köröspart Vasutas Koncert Fúvószenekar, fúvószenekar, döge csaba, Békéscsaba, 20170413
A KAR-mester munka közben fejből instruál

Innen szeretnék gratulálni kedves barátomnak, Döge Csabának a jeles diplomakoncertjéhez. Nem kis teljesítmény volt, hiszen a számtalan szólamban megszólaló darabokat kotta nélkül, fejből kellett levezényelni. Ez volt a vizsgakövetelmény. Saját elmondása szerint másfél évet készült erre a napra, hogy minden flottul sikerüljön, és az ő előzetes elvárásainál is jobban sikerült. Mindezt én is megerősíthetem, hiszen a közönség soraiban ülve tapasztalhattam meg, hogy minden tökéletesen megvalósult. Gratulálok a zenekarnak is az arany minősítéshez és a csodálatos koncertélményhez. További sok sikert és számos hasonlóan szép pillanatot kívánok.