Bora Imre, a program főszervezője, s egyben az esemény moderátora felvezetőjében elmondta, épp ma reggel gondolkodott el azon, hogy az elmúlt 16 esztendő alatt mennyivel őszebb, ráncosabb lett... („Jól nézel ki, jól nézel ki!", kontrázott az elhangzottakra Szarvas Péter polgármester.)

A lényeg – folytatta –, hogy még mindig nyomjuk,

Bora Imre - sörfeszt sajtáj, sorfesztival, Békéscsaba, 20170516
Bora Imre
és szeretnénk még nagyon sokáig szervezni ezt a rendezvényt.

Hozzátette, az utóbbi időben a fesztiválon megjelentek a kisüzemek sörfőzde termékei is, ennek kapcsán, a nyitónapon Kisüzemi sörök a kereskedelemben címmel konferenciát rendeznek a Csabagyöngyében.

Idén Belgium lesz a díszvendég, az érdeklődők 17 fajta belga sört kóstolhatnak; természetesen a programfolyamon megannyi hektoliter magyar termék is fogyasztásra kerül (közel 100 fajta csapolt sörből majd lehet választani). A hagyományoknak megfelelően péntek 17-kor érkezik az első söröshordó egy ejtőernyős hóna alatt az égből.

Aláhúzta, persze ez a három nap nemcsak sörről, hanem a csülökről is szól. A szombati csülökpörkölt főzőversenyre több mint 100 csapat nevezett. És aki pénteken 14-16 óra között, szombaton 10-11 óra között és vasárnap 10-12 óra között érkezik, az ingyenesen látogathatja az igen széles zenei és egyéb kulturális színskálán mozgó programfolyamot, ugyanis a mulatóstól a zúzósig minden műfaj a deszkákra lép. (A program linkjét az írás aljára csatoltam – S. T.)

Szarvas Péter, a város első embere szerint a bő másfél évtizede nagy népszerűségnek örvendő programkavalkád azt igazolja, hogy már a születésekor jó volt az elképzelés. Továbbá annak külön örül, hogy a megnyitó napján a belga nagykövet asszony,

Marie-France André is a tiszteletét teszi .

Megjegyezte, tavaly ilyenkor épp a foci Eb zajlott, és öröm volt nézni a magyar csapat menetelését a fesztivál nagykivetítőin... Minderre Bora Imre hozzáfűzte, a hétvégén a Veszprém férfi kézicsapatának szurkolhatunk majd, akik a Final Four üdvöskéi. Sport- és sörszeretők hajrá!

Hanó (b), Szarvas, Bora és dr. Kulcsár László - sörfeszt sajtáj, sorfesztival, Békéscsaba, 20170516
Hanó Miklós (b), Szarvas Péter, Bora Imre és dr. Kulcsár László

Hanó Miklós Békéscsaba alpolgármestere úgy vélte, jó lenne, ha minden hónapban lenne egy ehhez hasonló esemény, hiszen ilyenkor a gasztronómiát, az élelmiszert és a térségre jellemző termelést népszerűsítjük.

„Viharsarok valaha Magyarország éléskamrája volt... – húzta alá –, szerintem még most is. Emlékszem arra az időre, amikor itt 11 millió sertés volt, tehát több sertést volt, mint állampolgár, ma már csak 2-3 millió. Egy biztos, egy ilyen rendezvény magát a húsfogyasztást népszerűsíti, illetve a sörét is, hiszen ehhez

az italhoz árpa kell."

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Elnökségének elnöke megjegyezte, ez a rendezvény nemcsak a város, hanem az ország kereteit is kinőtte.

Sörfeszt sajtáj, sorfesztival, Békéscsaba, 20170516
Sokan, kis helyen

Ez a három nap egy seregszemléje a magyar agráriumnak, az élelmiszeriparnak, hiszen csodálatosan finom ételek, italok kerülnek az asztalokra, miközben vidáman beszélgetünk, dalra fakadunk – amihez a rendezők komplex szolgáltatást nyújtanak.

Hanó Miklós gondolataira rímelve, megjegyezte, Békés megye valóban az ország éléskamrája, hiszen itt csudás a föld, számtalan a jó szakember – így az élelmiszeriparnak

gyerekjáték jó ízeket előállítani.

Bora Imre zárásként hozzátette, vasárnap 11-kor ismét megrendezik a sörfutást. A versenyszabályok értelmében 1 mérföld alatt 4 sört (alc/non-alc) kell legurítani. Végül büszkén elmondta, az elmúlt 16 év alatt sok hasonló sörfesztivál kelt életre hazánkban; de egy biztos: ez magyar hon legnagyobb sörfesztje és csülökparádéja.

(A cikkben három 17-es szerepel: 17. a fesztivál, 17 órakor érkezik a hordó és 17 belga sör lesz... sőt holnap 17-e lesz... S még szerencse, hogy a tavalyi magyar-belga meccsről egy árva korty szó nem esett.)

A részletes program ITT!

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé fővédnöke: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; az esemény védnökei: Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, dr. Kulcsár László, a NAK Békés Megyei Elnökségének elnöke, Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár és Marie-France André, a Belga Királyság Magyarországi Nagykövet Asszonya.