Ma már elmondhatjuk, hogy igazi sporttörténelemnek lehettünk krónikásai, amikor arról adtunk hírt, hogy a békéscsabai East Warriors MMA Gym egyesület szakvezetése jó néhány hazai és nemzetközi sportsikert követően arról döntött, bemerészkedik az oroszlán barlangjába és az MMA őshazájában méretteti meg magát. Tavaly ősszel a klub 3 békéscsabai versenyzője egy rangos floridai gálán 2 győzelemmel tért haza. A teljes igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy az ottani profikat, akik edzői, vagy versenyzői szinten, de ebből élnek, csak ezzel foglalkoznak, annyira meglepte az általuk térképről sem ismert helyről érkezők tudása, bátorsága és elhivatottsága, hogy elismerésük jeléül a teljes békéscsabai delegációt meghívták idén tavaszra egy közös edzőtáborba Miamiba, Coconut Creek-be.

East warriors, East Warriors MMA GYM
Vendéglátóik, az American Top Team, a legnagyobb edzőterem-hálózattal rendelkező és nem mellesleg a legnagyobb ketrecharcos sztárokat felvonultató egyesület az USA-ban. 5 hét kőkemény edzőtábort, jiu-jitsu és MMA ütközeteket követően Kiss Károly (edző, versenyző 70kg), Hocz Csaba (versenyző 93kg) és Kristóf Bálint (junior versenyző 77kg) már „szeretve tisztelt” sporttársakként köszöntek el vendéglátóiktól. Nem mellesleg Kristóf Bálint junior Florida-bajnokaként térhetett haza. Roppant büszkeséggel tölthet el minden igen tisztelt csabai honfitársunkat, a kiemelkedő sportteljesítmény, de itt még nem ér véget történetünk!

A Kiss Károly vezette kis csapat korábban már kvalifikálta magát az április 26-29. között a portugáliai Albuferiában megrendezett XIV. Kempo Világbajnokságra. Kiss Károly edző szerényen csak annyit mondott, hogy nagy volt a versenyzőkön a nyomás, mert már nem csak Békéscsabának, Magyarországnak, akartak dicsőséget szerezni a Miamiban megszerzett tapasztalatokat kamatoztatva, hanem az újonnan köttetett amerikai sportbarátságra sem szerettek volna szégyent hozni.

Nos, a most Portugáliából hazatért két versenyző (Hocz Csaba és Kristóf Bálint) mérlege három világbajnoki cím! Hocz Csaba 21 évesen a Kempo vb mindkét szabályrendszerében felért a csúcsra 93kg-ban, míg Kristóf Bálint 18 évesen 77kg-ban „csak” az egyik ágban lett junior világbajnok.

Kiss Károllyal beszélgettünk:

- Mit szóltak ehhez a hihetetlen portugáliai szerepléshez az American Top Team vezetői, tagjai a tengerentúlon?

- Sportdiplomácia ide vagy oda, itt az eredmények számítanak elsősorban. Amerikában nem igen tudtuk elmagyarázni, hogy itthon úgy műveljük ezt a sportot az életünk részeként, hogy a szó financiális értelmében mi amatőrök vagyunk, hiszen nem ebből élünk. Az állhatatosságunk, megszállottságunk meghozta gyümölcsét, de nem számítottunk ekkora elismerésre. Akkora tiszteletet vívtunk ki magunknak, hogy az American Top Team menedzserei most ide, Békéscsabára szeretnének ellátogatni. Még ugyan nem publikus, de a legnagyobb békéscsabai fesztiválra szeretnének elhozni néhány, sportcsatornákról jól ismert megasztár UFC-bajnokot és egy közös szervezésű, magyar és nemzetközi ellenfelekkel megrendezendő parádés gálát terveznek.

East warriors, East Warriors MMA GYM

- Ez már lassan kezd egy hollywoodi történetre hasonlítani, ezért félve kérdezzük: hova tovább East Warriors?

- Versenyzőink a jól megérdemelt pihenésüket töltik, de természetesen a terem, a klub életében nap mint nap részt vesznek. Most a ránk irányuló figyelmet kihasználva szeretnénk nyitni a változatos, mindig megújuló tréningeket kedvelő sportszeretők, mozogni vágyók felé. Azt már mindenki tudhatja, hogy kiváló versenyzőkkel büszkélkedhetünk. A sikerünk egyik záloga, hogy az országban egyedülálló méretű (közel 1000 négyzetméteres) és felszereltségű edzőteremmel rendelkezünk. Az erő, állóképesség nem csak karatéval hozható össze, sőt! Az erősítő edzéseinkhez mindenféle fitnesz eszközt használunk. Öt év fejlesztés, tökéletesítés után, most vált teljessé az a saját fitnesz irányzatunk, mely a teljesség igénye nélkül, de használja a kettlebell-t, az egyszerű ugrókötelet, a boxzsákot, az agility-létrát vagy a crossfit keretet. De hogy gyakorlatilag végtelen számú edzésvariációt lehessen megalkotni, az alapütések, rúgások is előkerülhetnek egy-egy edzésen. Bajnokaink abban segítik a munkámat, hogy a hozzánk betérő sportkedvelő anyukák, apukák, elfoglalt üzletemberek, túlsúllyal vagy gyenge erőszinttel rendelkező, soha előtte nem sportoló emberek könnyen, akár pár perc alatt elsajátítsák az edzés közben használandó mozdulatokat.

- Első hallásra elég összetettnek tűnik ez a sport. Tényleg bárki elkezdheti?

- Nálunk tényleg mindenki egyenlő. Sok olyan tagunk van, aki semmilyen sportmúlttal nem rendelkezett mielőtt hozzánk kezdett járni. Sokat szajkózott, elcsépelt, de mindenkinek saját magát kell legyőznie. Nem engem!- nevet. - Mi itt abban segítünk, hogy ez az önmagunkkal vívott csata csak addig tartson, amíg a termünk ajtaján valaki belép! Utána a sodró lendületű edzések mindenkit magával ragadnak és könnyen megfelelő számú kalóriát égetnek és/vagy izmot építenek.

- Akkor, ha jól értem, a világsikereket elérő klub és versenyzői, most akár a ketrecet csak messziről csodáló, hétköznapi embereket hívja, várja, egy mindenki számára fejlesztett új mozgásforma megismertetésére.

- Megismertetni és gyakoroltatni minden nap, mert a sport mindenre jó!