Június 1-től a genovai reptéren akár a kézipoggyászban is felvihetők a gépre a megvásárolt pesztós üvegek, akkor is, ha 100 milliliternél nagyobb kiszerelésűek. A 2001. szeptember 11-i merényletek után bevezetett biztonsági intézkedések óta ezzel először nyílik lehetőség arra, hogy üveges kiszerelésű élelmiszert ekkora mennyiségben kézipoggyászban vigyen magával valaki a repülőgép fedélzetére.

Pesto, pesto

Ehhez a művelethez egy 50 eurócentes matricát kell vásárolni, az egész kezdeményezésnek nevet is adtak: A pesztó jó (il pesto é buono), azt is elmondjuk, hogy miért. A kezdeményezést a genovai kereskedelmi és turisztikai társaság (Ascom), a genovai reptér és az olasz polgári repülési szervezet indította egyrészt azzal a céllal, hogy a liguriai specialitást népszerűsítse, másrészt pedig hogy a Repülő angyalok nevű karitatív szervezet munkáját segítse, amely beteg gyerekek szállítását végzi, hozzájuk folyik majd be az 50 centes címkékért fizetett pénz.

Genovában évente ötszáz üveg pesztót kénytelenek az utasok kidobni a beléptető kapuknál, ami egyrészt pazarlás, másrészt imázsromboló hatású, és egy kihagyott lehetőség is arra, hogy népszerűsítsék a kiváló termékeiket - idézte a reptér elnökét, Marco Aratót a Sky.it. Innen jött az ötlet a szabályozás felülvizsgálatára, hogy az otthon készített és boltban vett pesztót is fel lehessen vinni a gépre.

Az 50 eurócentes matricát, amelyet rá kell ragasztani a pesztós üvegre, a pesztót árusító boltokban, illetve a reptér körüli jegyárusítóknál lehet kérni. A matricát viselő üvegeket aztán a biztonsági átvilágításnál külön eszközzel ellenőrzik, amely pár másodpercet vesz igénybe, aztán vissza is adják az utasnak.

A matricákért beszedett pénz tehát a beteg gyerekek szállítását végző segítő szervezetnél landol.

Forrás: hvg.hu