- Hosszú előkészítő munka eredményeként eljutottunk a szándéknyilatkozat aláírásáig, mely alapján három szereplő, a Békés Megyei Önkormányzat által létrehozott Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Arad megye és Kürtös település közösen ad be pályázatot. Az együttműködés folytatásában is gondolkodunk, és további pályázatok esetében is partnerként számítunk egymásra – mondta a Békés megyei elnök.

A megpályázott összeg kisebb része, közel egymillió euró (310 millió forint) jut Békés megyének. A pályázati kiírás alapján csomópontok megtervezésére fordíthatja a magyar partner az elnyert összeget.

Zalai Mihály - Békés Megyei Önkormányzat, zalai mihály, 20170518

- Igazi összefogás van kialakulóban, hiszen a 21 település közül, amelyik ilyen terveket jogosult készíteni, húsz jelezte a szándékát, és nyertes pályázat esetén biztosítja az önrészt. Akik tervekkel rendelkeznek, általában hamarabb tudnak projekteket megvalósítani, és ezt felismerték Békés megyében – emelte ki Zalai Mihály.

Az összeg nagyobb részét közel 50 kilométernyi romániai útszakasz felújítására kívánják fordítani Arad megyének a határhoz közel eső részében. A pályázat révén a Pécska és Tornya közti 10 km-es, a Kürtös-Szentmárton-Székudvar közti 21 km-es, valamint a Székudvar-Nadab és Szentmárton-Simánd közötti, összesen 13 km-es útszakasz felújítását, valamint egy kürtösi teherforgalmi kerülőút megépítését tervezik. A projekt lebonyolításával egy olyan „közúti folyosót" újítanak fel teljesen, mely összeköttetést biztosít a megye négy fontos városa: Nagylak, Pécska, Kürtös és Kisjenő között.

- A fejlesztéseknek nemcsak a térség lakói, hanem az átutazók is hasznát fogják venni, ugyanis a Déva felé tartó 7-es, valamint a Temesvár irányába haladó 69-es országút, és az A1-es autópálya forgalmának egy részét ezeken az utakon vezetjük el a kevésbé forgalmas határátkelőhelyek felé - jelezte Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök. Hozzátette: egy másik uniós pályázaton 35 millió eurót nyertek közúti infrastruktúrára, de az 1200 kilométeres megyei úthálózatnak csak tizedét tudják ezekből felújítani.

Arad és Békés megye másik stratégiai fontosságú, nagyjából ugyanekkora összegű pályázata az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését célozza, annak több mint kilencven százalékban Békés megye lesz a haszonélvezője.

- A határ két oldalán hasonló problémákkal küzdünk, hasonlóak a megoldandó feladataink, ezek megoldásában sokat segít az Interreg pályázat. A közösen elvégzett munka pedig tovább javítja a két megye kapcsolatát, az együttműködést – hangsúlyozta Zalai Mihály.