Az SOS-gyermekfaluba alapvetően azok a gyerekek kerülnek be, akiket bántalmazás, elhanyagolás, a szülők betegsége, szenvedélybetegsége vagy halála miatt kiemeltek a családjukból – kezdte Farkas Attila.

A battonyai gyermekfalut

közel két éve átköltöztettük Orosházára – folytatta –: egy szépen fejlődő, nagyon kedves és biztonságos városba, amely nagyon jól fogadott bennünket, amiért hálásak vagyunk.

Such Anikó és Farkas Attila - sos-gyermekfalu, sos-gyermekfalu, Orosháza, 20170518
Such Anikó és Farkas Attila
Hozzátette, a gyermekfalu Battonyán még egy zárt közösségként működött, a családok egymás melletti házakban laktak egy körülhatárolt területen. A battonyai gyermekfalu egy erős, de mégis inkább zárt közösség volt, ahonnan nem könnyű beilleszkedni a valós életbe. Azt szeretnék, ha a náluk élő gyerekek a szabadidejük nagy részét nem az SOS udvarán töltenék, hanem nagyobb természetességgel mozognának a városban a házuktól az óvodáig, iskoláig, másik SOS-es házig, vagy egy nem az SOS-ben élő barátjukig. Mivel a cél életrevaló gyerekek felnevelése szerető családban, ezért fontos, hogy kilépve az életbe megtanulják a boldoguláshoz szükséges életvezetési készségeket.

Orosházán a családok a városban szétszórva, egymáshoz közel, de mégsem egymás melletti házakban laknak.

Elmondta, a gyerekek így sok, önállóságuk szempontjából hasznos dolgot is megtanulnak és tagjaivá válnak  a tágabb közösségnek Ez az önérzetüknek is jó, illetve az új helyzet feloldja a „na ők az SOS-gyerekek” stigmát is. Továbbá a jól prosperáló, szépen fejlődő Orosházán egy fontos stratégiai cél, hogy olyan kapcsolatokat találjanak a gyerekeknek, hogy egy bizonyos részük felnőtt korukban ott tudjon letelepedni, ott találjanak munkát és tegyenek hozzá maguk is ehhez a remek városhoz.

Sos-gyermekfalu, sos-gyermekfalu, Orosháza, 20170518
Az SOS specialitása – tette hozzá –, hogy például úgynevezett testvérsorok is idekerülhetnek: akár egy családból származó több gyerkőc. És ha van egy négyes-ötös testvérsor, őket nem szakítják el egymástól; ez nagyon fontos, mert a családi kapcsolatokban van egy gyógyító erő, amely szétforgácsolódhat, ha a gyerekek különválnak. Az egy szülőtől származó kötelék alapból ad egy összetartozás-érzést. Az SOS Gyermekfalvak Orosházi területe jelenleg is keres nevelőszülőket, helyettesítő nevelőszülőket feladatkörének bővítése céljából.

***

A beszélgetést követően ellátogattunk a Such Anikó nevelőszülő által vezetett, gyönyörű Arany János utcai házba

Hogy került az SOS kötelékébe?
Pedagógus az alapszakmám, azonban a gyermekfalu előtt 15 évig egy békéscsabai kereskedelmicégnél ténykedtem, miközben folyamatosan azt éreztem, hogy a szociális érzékenységem sokkal mélyebb, mint amelyre az ex-munkahelyemen szükség van.S miután bezárt a kereskedés, tudtam, hogy mindenképp gyerekekkel akarok foglalkozni.

Szerencsémre akkoriban, 2007 nyarán olvastam egy hirdetésben, hogy az SOS nevelőszülőket keres. Az első lépcső egy három hetes tábor volt, majd augusztus 1-től anyajelölt státuszban voltam a jövő év március 1-jéig: ez azt jelentette, hogy egy bentlakó nevelőszülőnél napi 8 órában dolgoztam, ahol betekintést nyertem munkájába. Majd nevelőszülő lettem, és kaptam egy 15 hónapos kislányt.

Miképp tolerálta a családja a Békéscsaba-Battonya közti ingázásokat?
Akkor már elváltam, saját gyermekem nincs, a Csabán élő szüleim pedig abszolút elfogadták az új helyzetet. És ahogy mondtam, 2008. március 1-jén kaptam egy 15 hónapos kislányt, aki azóta is velem él; majd április 10-én megkaptam a leányzó négy lány és egy fiú testvérét is – tehát öt lánnyal és egy fiúval kezdtem.

Akkor a srác nagyon el volt kényeztetve.
Hát… ő nem így érezte. Tehát egy hatos testvérsorral kezdtem.

Such Anikó és Farkas Attila - sos-gyermekfalu, sos-gyermekfalu, Orosháza, 20170518

Mind a hatan itt vannak?
egy plusz lány is – így öt csajszival élek.

Hogy élték meg a költözést?
Én már nagyon vártam;a fokozatos felkészítésnek köszönhetően a gyerekeim is nagyon jól fogadták. A felkészítés már több hónappal korábban elkezdődött: elmentük az iskolába, találkoztunk a tanár nénikkel, tanár bácsikkal, megnéztük a házat. Persze a legnagyobb lánynál egy jó fél évnek el kellett telnie ahhoz, hogy beilleszkedjen, míg a kisebbeknekelég volt egy hónap. Az izgalmat leginkább az okozta, hogy milyen lesz az iskola. De szerencsére már az évnyitón volt kihez kapcsolódniuk.

A szülőkkel tartják a kapcsolatot?
Aki most érkezett, ő az édesanyjával igen, de a tesók nem.

Milyen az élet 5 csajjal?
Szuper! Tele nehézséggel és örömmel.

Gondolom, együtt élik meg a szerelmi boldogságokat/csalódásokat is?
Igen, azt mondják, hogy túl tyúkanyós vagyok.

Hogy szólítják?
Anyukának.Mint egy igazi családnál: én mosok, főzök, vásárlok, gyereket nevelek stb. (Közben bejárjuk a 3 szobás házat: az egyik szoba Anikóé; a másik, a három kisebbiké és a harmadik, a két nagyobb lányé.)

Kutya/cica?
Nincsen! Pedig a lányok könyörögnek. De én csak plüssállatot engedélyezek.

Such Anikó és Farkas Attila - sos-gyermekfalu, sos-gyermekfalu, Orosháza, 20170518
Anikó és Attila

Szigorú?
Lehetnék szigorúbb is.

Az iskolából milyen visszajelzések érkeznek?
Ők alapvetően hátrányos helyzetű gyerekek, miközben a pedagógusok azt mondják, hogy ez senkinek sem tűnik fel. Teljesen úgy viselkednek, mintha egy normál családban élnének.

A tanulásban következetes?
Persze.

Mondjuk, felmondatja az anyák napi verseket?
Azt nem, mert az titok; egyébként holnap megyek anyák napjára. (Május 2-án beszélgettünk.)

Hány évesek a lányok?
10 és 18 év közöttiek.

A legszebb korban vannak.
Nekem mondja?

(Szerencsére Anikóéktól balra-jobbra, bő 300-300 méterre lakik egy-egy SOS-es család; jön a jó idő, a ház udvarán van egy jó kis kerti szalonnasütőde.)

***

A magyarországi SOS Gyermekfalvak Alapítvány 2014-ben döntött az integrált gyermekfalu létrehozása mellett – mondta Krnács Péter, az ÉSK Innovációs Kft. ügyvezetője –, ez egy hatalmas és komplex feladat volt számukra, és ennek egy jelentős szelete volt az ingatlanokkal kapcsolatos teendők koordinálása, a beruházás megszervezése. A megvalósításhoz kerestek meg bennünket: először, mint mérnöki és ingatlan szaktanácsadókat a kiválasztáshoz, majd a beruházási program meghatározásához. Később meghívtak az ingatlanok felújításának kivitelezői pályázatára is, amit végül legjobb ajánlatunkkal elnyertünk. A kivitelezésnek nem csak a költségei voltak előre meghatározottak, de a határidő is, mert a költözés nem volt elhalasztható. A kivitelezés minőségét a nemzetközi SOS Children's Villages osztrák és dán szakemberekkel folyamatosan ellenőrizte, a végén pedig az átvételt is ők hagyták jóvá.

Krnács péter, krnács péter, 20170518
A békéscsabai származású Krnács Péter
Büszkék vagyunk – folytatta –,

hogy az SOS Gyermekfalvak Alapítvány az ÉSK Innovációs Kft.-re bízta a battonyai SOS gyermekfalu Orosházára költöztetésének építészeti, és kivitelezési munkáit, és végül meg tudtunk felelni az elvárásoknak. Ennek keretében 11 darab 150-160 négyzetméteres családi házat újítottunk fel négy hónap alatt. Aki újította már fel saját családi házát, vagy akár csak egy lakást, az tudja milyen nehézségekkel járó feladat ez. Számunkra is kihívás volt a kivitelezés megszervezése, mert Orosházán egyszerre 10 különböző helyszínen zajlottak a munkálatok, a határidő pedig kőbe vésett volt. Szerencsére a megszokott csapatunk mellé két kiváló helyi alvállalkozót is sikerült bevonnunk a munkákba, akiknek a munkáját ezúton is köszönjük!

De mégsem a szakmai tapasztalatot tartom a legnagyobb nyereségünknek a munkában – fogalmazott –, hanem azt, hogy beleláttunk egy ilyen nagyszerű, és elkötelezett szervezet mindennapjaiba. Fantasztikus emberek az ott dolgozó nevelőszülők, a segítők és mindenki, akivel kapcsolatba kerültünk. Talán azért is lett sikeres a projekt, mert ahhoz a munkához, amit végeznek óriási türelemre, rugalmasságra, és empátiára van szükség. A kivitelezés nem volt zökkenőktől mentes, de mindig mindenki együttműködő volt, és segítette a munkánkat. Minden szakmabelinek kívánom, hogy tapasztalja meg milyen érzés ilyen korrekt, és megbízható megrendelőkkel dolgozni.

A mi munkánk most, a garanciális időszak lejártával ért véget, de tovább visszük azt a nagyon jó érzést, hogy vannak még ilyen kiváló emberek, mint akiket az alapítvány részéről megismertünk. A projekt lebonyolításával megbízott emberekkel már, már baráti kapcsolat alakult ki, de a nevelőszülők is jó ismerősként köszöntenek, ha egy kisebb javítás okán be kell térjünk valamelyik házba – húzta alá Krnács Péter.