So, Veres Bandi az őskortól (legalább 2000 óta), évi 2x húzza rá a hangszőnyeget a Lencsóra (a Gyermeknapi és a Szent István Napi Előzetesre); tehát ő a hangmérnök, a fiai a roadok (akik mindig az úton vannak, buliról-bulira pakolják a hangcájgot).

Lencsési Közösségi Ház: Kalap Jakab Színháza, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170521
Feri bácsi (egy qtya takarásában) és Veres Kalap Jakab Bandi,
amint épp egy A mollért nyúl

És most a legutóbbi murin végre eljött Bandi unokatestvére alteregója is, Kalap Jakab, kinek szellemi élettársa Feri bácsi volt. (A két művész olyasmi alá-s fölérendelt szimbiózisban pulzált a zöld gyepen, mint mondjuk Koós János és felesége, vagy a Markos és a Nádas vagy a Hevesi Nővérek stb.)

Lencsési Közösségi Ház: Veres András, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170521
Az igazi Bandi, amint épp egy kukoriczába kapaszkodik

Azonban, ha dolgok elébe vágunk, a nap programigazgatója sokkal tetszetősebben festi le a börzéj lényegét – Takács Péter intézményvezető a diktafonomat ekképpen tájékoztatta:

Békéscsaba 26 éve

alapította meg a Lencséi Közösségi Házat, egy olyan lakótelepen, ahol rengeteg gyerek él. Ebből kifolyólag kézenfekvő volt, hogy egy egész délutános programfolyamot szerveznek a számukra. S hogy ne ütközzön a városi rendezvénybe, mindig egy héttel korábban ünnepelik a gyereknapot.

Lencsési Közösségi Ház: a Filadelfi leányok, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170521
A Philadelphi leánykák, a kicsi vállatan ricsés

A rendezvényen hagyományos elemként mutatkoztak be közösségi házban működő csoportok – például az angol szakkörös óvodások vagy a Nefelejcs népdalkör műsora, azonfelül a deszkákra léptek a Lencsési Általános Iskola művészeti csoportjai és a lakótelepi óvoda intézményegységeinek nagycsoportosai is. Nem mellékes, a műsor gerincét mindig egy-egy országos művészeti trupp is megtámasztja (idén az említett Kalap Jakab Színháza és a BABtársulat produkciói domborítottak).

Lencsési Közösségi Ház: Score zenekar, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170521
Ők is hallgattak Ricsét - a csabai Score zenekar, de ők most nem muzsikáréztak

Ezenfelül volt lovaglási, íjazási lehetőség, légvár, arcfestészet, szabadtéri játszóház- És nem utolsó sorban az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a családsegítő központtal 600 darab palacsintát osztottak ki – ugyanennyi üdítővel.

Kiegészítő programként

a közház a városi rendőrkapitánysággal karöltve évek óta szervezi a közlekedési vetélkedőt, amelynek végén sorsolás útján egy szerencsés gyermek egy biciklivel karikázhat haza.

Lencsési Közösségi Ház: Zolika a nyereménybiciklivel, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170521
- Zolika, mutatkozz be! - Zolika.

Most Zolika volt az ügyes.
(És még Veres Bandi is tapsolt neki.)