A konferenciát Takács Árpád főigazgató nyitotta meg. Elmondta: kettős céllal hívták életre az eseményt. Az egyik, hogy épp ebben az esztendőben 20 éves a gyermekvédelmi törvény, mely már önmagában jó apropójául szolgált volna. A másik ok, hogy olyan szakmai anyag készült, amilyen eddig egész egyszerűen nem létezett: előremutató és a kor igényeinek megfelelő.

Gyermekvédelmi konferencia, békés megyei kormányhivatal, dr. takács árpád, Békéscsaba, 20170523
Dr. Takács Árpád köszönti a konferencia résztvevőit (galéria)

Az államigazgatás teljes átalakulása, megújulása, a gyorsan reagáló, ügyfélbarát ügyintézés mind ahhoz járul hozzá, hogy a gyámügy, a gyermekvédelem is rendeződjék.

A kormányhivatal célja az egységes, azonos elvek szerint működő közigazgatás a járási hivatalokban, ebből következően pedig a jogbiztonság. Célja egy olyan rugalmas szervezet, mely gyorsan reagál a változásokra valamint azonnali, operatív beavatkozásra képes.

Takács Árpád kiemelte: olyan, hogy kis vagy nagy veszély nem létezik – valós veszély van, ha egy gyermekről van szó, nekünk pedig az a dolgunk, hogy sorsközösséget vállaljunk ezekkel a gyermekekkel.

Gyermekvédelmi konferencia, Békéscsaba, 20170523
Nagyon sokan eljöttek (galéria)

A téma mára közüggyé vált, ezért különösen fontos a megfelelő protokoll. Olyan protokoll, mely a jelen problémáira, kérdéseire és – ne adj isten – tragédiáira – keres megoldást. Olyan protokoll, mely valójában működik.

A főigazgató után Dr. Belányi Márta, a Miniszterelnökség, hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte az résztvevőket, majd megkezdődött a konferencia.