Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a verseny megálmodásáról beszélt. Elmondta, az mindig is egyértelmű volt, hogy a hozzánk látogató vendégek szeretik a helyi ízeket. Hogy ezeket az igényeket kielégítsék, életre hívták a helyi kereskedelmi főzdék versenyét: a megmérettetés aranyérmesei újabb körben mérkőznek meg a Megye Pálinkája díjért.

Árpád Pálinka, Nagy Árpád, megye pálinkája, Békéscsaba, 20170526
Szenvedélyünk a pálinka!

A verseny hozzájárult a helyi pálinkák hírének növeléséhez és a főzdék is komolyan veszik azt: ebben az évben a megye összes kereskedelmi főzdéje versenybe szállt a díjért.

Hozzátette: tavaly óta professzionális reklámfilmet is készít a győztesről az önkormányzat, idén sem lesz ez másként. Másik újdonság, hogy mostantól – a Megye Pálinkája mellett – a főzdék szilvapálinkáiból összeállított Szilva a javából elnevezésű csomag is ajándékozási célokat szolgál, melyből a települési önkormányzatok is előszeretettel vásárolnak.

Árpád Pálinka, Piros Vilmos, Békéscsaba, 20170526
Piros Vilmos

Nagy Árpád a Piros Vilmosról elmondta, hogy annak már komoly szakmai előélete van: 2016-ban az Ország Pálinkájává választották. A hozzá való gyümölcsöt hazánk legrégebbi vilmoskörte ültetvényéről, Sárospatak környékéről szerzi be már hatodik éve. A kiváló gyümölcsön kívül azonban más titka is van a terméknek: a körtét magozzák és két hétig két-három fokos hűtőházban utóérlelik. Ez idő alatt az enzimek bontó hatására a keményítőből cukor lesz – így válik igazi ízbombává, a pálinka, melyet nem véletlenül neveznek a körték, de akár a gyümölcsök királyának is. Hozzátette: a sárga vilmoskörte nagyságrendekkel elterjedtebb hazánkban, ám a piros fűszeresebb és teltebb illattal és ízzel van megáldva.

Árpád Pálinka, zalai mihály, békés megyei önkormányzat, Nagy Árpád, megye pálinkája, Békéscsaba, 20170526
Zalai Mihály (b) és Nagy Árpád

A Piros Vilmos igen sokrétű: előétel, saláta, leves, fehér húsok és desszert mellé egyaránt fogyasztható.