Egy. A Meseház és a sör:

Veres Kriszta, a kikötő első asszonya elmesélte, nagyon régi munkaszimbiózisban élnek a Munkácsy Mihály Múzeummal; minden évben tető a csillagos égbolt alá hoznak egy közös murit. Most a sör került a közös puttonyba.

Katerína Bičanova, Ando György és veres k - meseház, meseház, Békéscsaba, 20170527
Katerína és Kriszta közt Gyuri bácsi

A nagy-nagy találgatások közepette, folytatta Kriszta, Ando Gyuri (a múzeum igazgatója) úgy döntött, hogy felleli a régi, pozsonyi egyetemista csoporttársát, Mgr. Katerína Bičanovát, aki a Banskobystricky pivovar a.s. (Besztercebányai Sörgyár Rt.), az Urpinert palackozó cég fontos embere – a pontos titulust csak a cikk végén bogozom ki.

A sörgyártás, az Urpin-hegy alatti városban, Besztercebányán, 1501-ben kezdődött. Az évszázados hagyományokat követve, a mai napig gyártják a különleges ízvilágú Urpiner sört. Amúgy ez az egyetlen szlovák sör, amit a Heineken még nem einstandolt. Tehát igazi Urpiner sör habzott a zöldben.

Soós e, gyulai csaba és veres kriszta - meseház, meseház, Békéscsaba, 20170527
Dr. Soós Emőke meseológus, Gyulai Csabi és (ismét) Kriszta

Kettő. A Meseház, a sör és a jazz:

Beszélgetésünk közben egyszer csak odalépett hozzánk Gyulai Csabi is, aki ugye pesti, és a szülei és a sors szeszélye miatt viseli büszkén eme nevet, tehát odajött hozzánk a Chabanda vezetője, és egy bizonyos (Soós) Emőkét keresett. (A Chabandát pedig Emőkének köszönhetjük, mert Csabi 1x írt egy muzsikamunkát a Napsugár Bábszínháznak.)

Továbbá megtudtam, három világklasszis tenor szaxis érkezett a helyszínre: Grencsó Pisti, aki most taxis, ő hozta a zenei egyesületet, Tóth Sanyi, ő majd a 2017-18-as tanévtől Csabán tart kurzusokat és Zana Zoli, ő pedig a deszkákon volt online-ban.

És íme, a nagyszerű csapat

Chabanda - meseház, meseház, Békéscsaba, 20170527
Gyulai Csabi, dr. Horváti Kata, Márkus Tibor, a háttérben Szlovák Ildikó rögzít

stáblistája: dr. Horváti Kata (peptidkémikus!) – ének, a ma még nem említett Gyulai Csaba – gadulka, ütőhangszerek, kompozíciók, Márkus Tibor (Erkel-díjas) – zongora, Rácz Krisztián – gitár és Zana Zoltán – tenorszaxofon.

Közben a grosszó alatt, az első sorban próbáltam Ando Gyurival Mgr. Katerína Bičanova névjegyén szereplő titulusát, az obchodná riadit'elkát megfejteni. Az első körben Gyurinak nem sikerült, majdan Katerínához fordult, akivel szlovákul értekeztek, de nem kerültünk egyenesbe. Azt követően, az angolul is nagyon jól beszélő Katerína hátrafordult Szántó Zsolthoz, a csabai önkormányzat kabinetvezetőjéhez, aki vagy 10 évet élt az USA-ban, és... sikerült: Katerína nem más, mint értékesítési menedzser. (Ez egy laza magyar-magyar, magyar-szlovák, szlovák-szlovák, szlovák-angol, angol-angol, angol-magyar, magyar-magyar karika eredménye lett.)

Veres kriszta - meseház, meseház, Békéscsaba, 20170527
Proszit!

Mindeközben csak úgy szólt a jazz...

Csabi és tsai sziporkáztak, dr. Horváti Kata szárnyalt, Emőke ülve táncolt, a sör fogyott, Fiesta volt minálunk, a mi kis Békési utczánkban.

Szerintetek normális vagyok, hogy péntek este kocsival menetem egy olyan kiállításra, ahol sört lehet kóstolni? Igen, mert ha bicajjal érkezek, még most is ott szörpölnék a zöldben, vagy szemben a Kotróban.