A kulináris élvezetek mellett a szervezők színes programokkal várták a nagyközönséget a fesztivál négy napja alatt. Csütörtök este Baja testvérvárosai mutatkoztak be, majd a városi felvonulás után folklór bemutatót tekinthetett meg a nagyérdemű. A hagyományőrzés után péntek este divatbemutatót tartottak, amit Demjén Ferenc és Dobrády Ákos koncertje követett. Előbbi a Szentháromság téren, míg utóbbi a Petőfi-szigeten zenélt.

A 700 bográcstól füstös belváros

080713_bajaihalle011.jpg (m)
A bográcsnál térdel: Révfy Zoltán
bajai polgármester (még több kép)

A rendezvény egyik legjobban várt pillanata természetesen a szombat esti tűzgyújtás volt, melyre 18 órakor került sor. A körülbelül 700 bogrács alatt egyszerre lobbantak fel a lángok a belvárosban, nem kis füstöt okozva ezzel. A város főterén - ahogy tavaly, úgy ez évben is - főzött Révfy Zoltán, Baja polgármestere is, valamint itt gyújtották meg a tüzet a fesztivál kétségkívül legnagyobb bográcsa alatt. Eközben a Szentháromság téren harmónika szóval, majd este 8-tól dixie muzsikával szórakozhatott nézelődő-szakács egyaránt. A híd lábánál Fekete László tartott rögtönzött versenyt, bevonva a közönségét is. Az ORTT itt-ott húzott volna a szövegéből, de neki azért talán elnézhetjük ezt.

A belvárosi áruháztól egészen a Petőfi-szigetig sorakoztak a halászléfőző (szabad)csapatok, ahol rotyogtak a jobbnál jobb levesek, így beborítva az egész belvárost az íncsiklandó illattal. A szigetre átérve kezdődött a portékáikat árusítók egész hada, ahol mindenki szeretett volna túladni holmiján. A látványhoz már hozzászokhatottunk az ilyen rendezvényeken, de egy ponton mégis sikerült meglepni az embert. Felmerült bennünk a kérdés, vajon ki az, aki ilyenkor megvesz egy jó egyméter magas cserepes szobanövényt, vagy ha megvette, mit kezd vele a tömeg közepén?

080713_bajaihalle003.jpg (x)
Füst és illatok keveredése a belvárosban (még több hal, még több bogrács)

Az árral tovább sodródva kötöttünk ki végül a Petőfi-szigeti színpadnál, ahol a legkisebbek és a fiatalok tartottak tánccal vegyített divatbemutatót. Szombat este pedig ezen a helyen adott egy órás koncertet a Magna Cum Laude is, ahol a nagy létszámú közönségtől még azt az embert is megszállta a fesztiválhangulat, akit addig esetleg nem sikerült megfogni.

A rendezvény területén több információs pontot is felállítottak a szervezők, ahol az általános tájékoztatás mellett találhattuk meg a rend éber őreit, akiktől - ha baj van - segítséget lehetett kérni.

080713_bajaihalle018.jpg (m)
A hallé és a zene jól megfér egymással (képek)

Az est és a Halfőző Fesztivál fénypontja az éjféli tüzijáték volt, amihez a rakétákat a sziget két pontjáról lőtték fel. A látvány mellé Jean Michel Jarre zenéje (is) társult. A szervezők abban az egyben talán hibáztak, hogy a kihangosítást a hídon nem oldották meg, így aki onnan próbálta végigélvezni a "műsort", csak néha hallotta meg a zenét. Egy ekkora tömeg pedig nem fér el csak a főtéren.Vasárnap este levezetésként először a Ska-Pécs zenekar, majd 21 órától a Hooligans együttes adott koncertet a Szentháromság téren felállított színpadon.

Több "résztvevő" véleménye szerint idén kevesebben voltak a fesztiválon, mint tavaly, de még így is nagyon sokan látogattak el Bajára. Aki kihagyta, sajnálhatja, aki pedig ott volt, garantáltan elmegy a következő évben is. Ne feledjük tehát, július második szombatja: Bajai Halászléfőző Fesztivál, 2009-ben is...