Minap a muronyi, két kisgyermekes Kiss Angéla, az alábbi levéllel kereste meg a hír6.hu-t:

„Március 30-án kaptam egy telefonhívást egy ismerősömtől, hogy mit tudok az óvoda mellé tervezett telefontoronyról. Hát semmit nem tudtam, akkor hallottam először róla. Április 3-án bementem a polgármesteri hivatalba, a jegyzőtől érdeklődtem, hogy igaz-e a hír. Igen, igaz volt. Kértem tőle pontosabb információt.

Pár nap múlva e-mail-ben

küldött is nekem egy dokumentumot az egyik telekommunikációs cég által benyújtott anyagról. Ezt átküldtem pár ismerősömnek, hogy szerintük veszélyes lehet-e ez a bázisállomás a gyerekekre és ránk, felnőttekre is ilyen közelségben.

Kiss Angéla és Koppány - muronyi óvoda, murony, Murony, 20170601
Angéla a kisebbik fiával, Koppánnyal

Eközben én is beleástam magam a témába amennyire tudtam. Sajnos egyre aggasztóbb dolgokat találtam róla: gyerekeknél leukémiát okozhat, felnőtteknél a központi idegrendszert betegítheti meg. Ahol negatívumot találtam a toronyról, ott mindenhol szerepelt egy-egy tudós neve (rákkutató, sugárbiológus, biofizikus).

Nagyon megijedtünk a szülőkkel,

mert ezek a kutatók óvatosságra intenek az ilyen bázisállomások közelségével kapcsolatban. Tudjuk, hogy törvény szabta egészségügyi határok alatt sugároznak ezek a tornyok, elismerjük, hogy törvényesen járnak el akkor is, ha ezt a tornyot, ami egyébként a WHO által a „lehetségesen rákkeltő" kategóriába van sorolva, az óvodánk mellé állítják, de akkor is félünk.

Nem értjük, hogy miért nem lehet lakott területtől kicsit messzebb állítani.

A hét testületi tagból ötöt kerestünk fel azzal a kéréssel, hogy ha újra testület elé vinnénk a torony kérdését, akkor támogatnának-e bennünket. Ketten azt mondták igen, hárman pedig ridegen elutasítottak arra hivatkozva, hogy nagyon fontos a falunak a bérleti díj, amit a szolgáltató fizet érte.

A leendő mobiltorony a muronyi ovi  mellett, murony, Murony, 20170601
A torony helye valahol a zöldben, a háttérben az óvoda

Tudomásom szerint ez 650 ezer forint éves szinten. 2006-tól 2010-ig helyi képviselő voltam, tisztában vagyok, hogy mennyi pénzből gazdálkodik a falu. Én úgy gondolom, hogy ez az összeg nem összevethető a gyerekeink és a saját egészségünkkel sem. Ennél sokkal óvatosabbnak kellene lennünk, hiszen amit esetleg okozhatnak ezek a bázisállomások, azok majd lehet, hogy 5-10-20 év múlva jönnek elő.

Az egyik képviselőtől azt is megkaptam, hogy nem szabad a technika útjába állni.

Azt gondolom, hogy ha 500-1000 méterrel távolabb jelölnének ki a toronynak egy helyet, akkor az emberek már megnyugodnának, és nem állnánk a fejlődés útjába.

Amin nagyon elkeseredtem, hogy a három testületi tag, akik nemet mondtak, még azt sem mondták, hogy még meggondolják, vagy hogy elolvasnák és meghallgatnák esetleg azokat a riportokat a kutatásokról, amik a torony ellen szólnak.

Összehívtunk egy rendkívüli szülői értekezletet. Mivel úgy láttuk, hogy a testületet nem tudjuk meggyőzni, ezért úgy döntöttünk helyi népszavazást kezdeményezünk ebben az ügyben. Ez most van folyamatban.

Féltjük a gyerekeinket, és félünk attól, hogy bármit teszünk, bárkihez fordulunk, senki nem fog segíteni nekünk, és a mobiltorony hamarosan ott fog magasodni a gyerekeink és az egész falu feje fölött."

***

Mindezzel kapcsolatban megkerestük Fekete Ferenc Zoltánt, a település polgármesterét is.

Fekete Ferenc Zoltán - murony polgármestere, fekete ferenc zoltán, Murony, 20170601
Fekete Ferenc Zoltán
Mi a véleménye a levél tartalmáról?

Már a kezdet kezdetén kértünk egy-egy szakvéleményt a leendő szolgáltatótól, illetve a sugárbiológiai kutatóintézettől, hogy a leendő toronynak vannak-e káros hatásai. Mindkét féltől, komoly szakmai háttérrel rendelkező tanúsítványt kaptunk, mely szerint a létesítmény nincs káros hatással a környezetre.

Mikorra tervezik az építést?
Erről még nincs szó. A szakvélemények tudatában még csak elvi hozzájárulás történt a testület részéről. Mindettől függetlenül még a szolgáltatónak is meg kell kérni egy engedélyt, mert egyelőre csak hozzájárulási engedélyt kapott, ugyanis, miután felépítik a tornyot, és ha nem felel meg a mérések alapján a leírt adatoknak, akkor bármikor lebonthatjuk.

Milyen a közhangulat a községben?
Aki velem beszél, az nyilván nekem ad igazat; nálunk 55 közmunkás dolgozik, úgy érzem, a többségük a hivatal véleményével ért egyet.

Ugye alapvetően léteznek a normatív bevételek és az egyéb, plusz bevételek, mint például ami a leendő toronyból fog származni – ez évi 650 ezer forint. És ez egy olyan összeg, amit a testület döntése alapján plusz támogatásként kiadhatunk a lakosoknak. Az a célunk, hogy a lakosok ezzel a támogatással az életkörülményüket tudják javítani.

Rég tanultam fizikát... de ha az említett tornyot a település határába telepítenék, rosszabb lenne a szolgáltatás minősége?
Nem lenne rosszabb, csak ez az önkormányzat területe, ide felépíthető, de, mint mondottam, káros hatása nincs. A szakvélemények alapján tudjuk, hogy igazunk van, és ezt meg is tudjuk védeni. Egyébként 15 napon belül (június 1-jén beszélgettünk – S. T.) nyilvánosan fenn lesz a honlapunkon a testületi anyag: a jegyzőkönyvekkel és a konkrét szakvéleményekkel.

Kiss Angéla és Koppány - muronyi óvoda, murony, Murony, 20170601