A megemlékezés az evangélikus Ótemplomban, ökumenikus istentisztelettel kezdődött. Lázár Zsolt evangélikus esperes emlékeztetett arra, hogy a XX. század erősen próbára tette nemzetünket. Mint mondta, a nehézségekből csak az összetartozás, az összefogás emelhet ki bennünket.

Trianoni megemlékezés, trianoni megemlékezés Szarvason, Szarvas
A szélmalmot szimbolizáló emlékmű jelzi a Trianon előtti Történelmi Magyarország mértani közepét. Ma is itt emlékeztek a szarvasiak és vendégeik a szomorú eseményre. Fotók: Lipták Judit

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke rövid történelmi visszatekintés után arra hívta fel a figyelmet, hogy mi, akik itt Békés megyében, a Kárpát-medence szívében élünk, felelősek vagyunk minden Kárpát-medencei magyarért.

Az istentisztelet után a megemlékezés résztvevői a Történelmi Emlékúton át az Országközép Emlékműhöz vonultak. Ez a szélmalmot formázó emlékmű 1939. óta áll a Körös-holtág partján és jelzi, hogy itt volt Trianon előtt Magyarország közepe. A malom egyben a Kárpát-medence földrajzi középpontját is jelöli.

Trianoni megemlékezés, trianoni megemlékezés Szarvason, Szarvas
A menet a Történelmi Emlékúton át vonult az Országközép Emlékműhöz. Középen Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Babák Mihály, Szarvas polgármestere.

Az emlékműnél először Babák Mihály, Szarvas polgármestere mondott beszédet. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt csaknem száz év alatt soha senki nem kért tőlünk bocsánatot azért az igazságtalanságért, amit országunk ellen elkövettek. „Milyen európai viselkedés ez?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy mi napjainkban azt féltjük, ami megmaradt nekünk, tiszteletet követelünk Európától a magyaroknak.

A határon túli magyarok nevében Szabó Ödön országgyűlési képviselő (Románia, Bihar megye) mondott megemlékező beszédet. Hangsúlyozta: a határon túl egészen más lelkülettel lehet beszélni Trianonról, mint itt Magyarországon.

– Nekünk küzdenünk kell minden egyes magyar iskoláért, minden osztályteremért, minden egyes magyar tanítóért. Olyanok vagyunk, mint a lélek test nélkül. Óriási támaszt jelent az, hogy érezhetjük: a test, az Anyaország is velünk van – mondta Szabó Ödön.

Trianoni megemlékezés, trianoni megemlékezés Szarvason, Szarvas
Lázár János (középen) a történelem legnagyobb igazságtalanságának nevezte a trianoni diktátumot. Balról Babák Mihály polgármester, jobbról Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: Magyarországnak legalább erkölcsi és politikai jóvátételt kellene kapnia Trianonért.

– A trianoni diktátum Magyarország fájdalma, de egész Európa szégyene! A bocsánatkérés pedig elmaradt. Mikor látunk már egy román, vagy egy francia miniszterelnököt megkövetni minket az igazságtalanságért? – tette fel a kérdést Lázár János. Hozzátette: mi nem akarunk határrevíziót, de nem tűrhetjük a folytonos provokációt.

A rendezvény végén a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az Országközép Emlékműnél. A megemlékezés a Tessedik Táncegyüttes rövid műsorával (gyimesi tánc), majd díszlövésekkel zárult.

Trianoni megemlékezés, trianoni megemlékezés Szarvason, Szarvas
A megemlékezést a Tessedik Táncegyüttes rövid programja zárta.