Idén Szentpétervár ad otthont az 5. alkalommal megrendezésre kerülő „Foci a Barátságért" tornának és Gyermekfórumnak, amelyen két 12 éves magyar fiatal, az MTK ifjú hátvédje, Yaakobishvili Antal és a sportriportereknek kiírt országos pályázat nyertese, Osgyán András képviseli Magyarországot. A júniusi rendezvénysorozaton Anti a 8 fős nemzetközi csapatban léphet majd pályára kínai, francia, mozambiki, kazahsztáni, görög, belga és észt csapattársával, ezt követően pedig a résztvevők együtt nézhetik meg élőben a Konföderációs Kupa döntőjét.

Osgyán andrás (b), osgyán, 20170613
Bandi és Tóni

„6 éves korom óta focizok, 2 éve az MTK-nál. Sok nemzetközi tornán jártunk már, de arra még nem volt példa, hogy más országok játékosaival, ismeretlenül sorsoljanak össze. Kíváncsi vagyok, milyen összjátékot tudunk kialakítani az edzőtáborban és bízom benne, hogy elnyerjük a torna trófeáját" – mondta Anti a Foci és Barátság Nemzetközi Napja alkalmából tartott rendezvényen.

A június 26-tól július 3-ig tartó rendezvénysorozat része a Nemzetközi Gyermek Sajtóközpont is. A résztvevő mind a 64 ország lehetőséget kapott arra, hogy 1-1 tehetséges gyermek újságírót azzal ösztönözzenek a kreatív újságírásra, hogy meghívják a nagyszabású programra. Magyarországon pályázatot írtak ki erre a tisztségre, amelyet a békéscsabai Osgyán András nyert meg.

„Egy éve írok az iskolai magazinunkba sporthíreket, imádom a focit, az Európa bajnokságról is folyamatosan tudósíthattam. Az újságíró szakkör vezetője hívta fel a figyelmemet a „Foci a barátságért" program pályázatára, nagyon boldog voltam, hogy az Előre új edzőjével, Boér Gáborral készített angol nyelvű interjúmat választották nyertesnek. Szeretnék újságíró lenni, alig várom az utazást és hogy beleláthassak egy igazi sajtóközpont működésébe" – mondta András, a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója.

A programot a Magyar Labdarúgó Szövetség is elvi támogatásban részesítette, hazai médiapartnerei pedig a Képes Sport és a Nemzeti Sport Online.