Ahogyan azt már a korábbi években megszokhattuk, Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója ezúttal is jó néhány olyan fejlesztésről számolt be, melyeket az önkormányzat támogatásával sikerült megvalósítani a Vízi Színház épületében illetve annak környezetében. Szám szerint 17 fejlesztésről van szó, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy a technikai fülkét egy szinttel kibővítették, így külön tudták választani a fény- és a hangtechnikát. A színház északi bástyája mellett egy külön járdát építettek a Szeparé Kávézó és Étteremhez, így az ottani vendégek az előadások ideje alatt is gond nélkül közlekedhetnek. S még egy fejlesztés, amelyet a közönség bizonyára nagy örömmel fogad majd: színes ledlámpákat szereltek fel, melyekkel a fesztivál ideje alatt a Körös-holtág túloldalán fekvő Erzsébet-liget fáit megvilágítják majd.

Cervinus Fesztivál sajttáj., Cervinus Fesztivál sajttáj., Szarvas
A sajtótájékoztató résztvevői (balról):Varga Viktor, Földesi Zoltán, Csasztvan András, Dr. Dósa Zsuzsa és Dr. Melis János. Fotó: Such Tamás (Galéria)

Földesi Zoltán, a szarvasi önkormányzat kultúráért felelős főtanácsosa azt hangsúlyozta, hogy a város lakossága büszke az itteni művészeti, kulturális életre, melynek fő motorja a Cervinus Teátrum. Az intézmény a nyári időszakban a Vízi Színházban megtartott fesztivállal párhuzamosan a városközpontban található Zenepavilonban is minden este gondoskodik színvonalas zenei programokról.

Cervinus Fesztivál sajttáj., Cervinus Fesztivál sajttáj., Szarvas
Bővítették a technikai fülkét.
Dr. Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője úgy nyilatkozott: „a Vízi Színház egész nyári szezonját szeretjük, de a legkedvesebb számunkra mégis a Cervinus Művészeti Fesztivál.”

A július 13-25. között megrendezendő fesztivál programját Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója ismertette. Hangsúlyozta, hogy összművészeti fesztiválról van szó, amelyben számos művészeti ág szerepet kap. Négy estén át a Cervinus Teátrum nagyelőadásait láthatja a közönség (szabadtérre specializálva): a Valahol Európában, a Holle anyó, a Lili bárónő és a Csodaszarvas is műsorra kerül. Idén is lesznek ingyenes produkciók, melyek között a Tessedik Táncegyüttes jeles napi ünnepi szokásokat bemutató produkciója és a Tótkomlósi Fúvószenekar koncertje, valamint egy felolvasószínházi előadás (Ivan Holub: A temetés) is szerepel. Új fellépőként jelenik meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az idei év másik újdonsága egy kétnyelvű, zenés irodalmi összeállítás.

- Mivel a Cervinus Teátrum a szlovák kisebbséget is képviseli, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a fesztiválon is legyen szlovák nyelvű előadás. A „Valami szép kell” címet viselő összeállítás keretében szlovákul és magyarul mesélünk szeretetről, szerelemről, barátságról, szülőségről – mondta Dr. Dósa Zsuzsa.

Cervinus Fesztivál sajttáj., Cervinus Fesztivál sajttáj., Szarvas
Ketten a Cervinus Teátrumban (is) rendszeresen színpadra lépő színészek közül: Bardon Ivett (balról) és Tatár Bianca. (Galéria)

Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője röviden összefoglalta, miért is jó Szarvason színházat „csinálni”:

- Örülök annak, hogy egy olyan városban dolgozhatok, ahol a kultúra nem másodlagos, hanem elsődleges dolog. Itt szabad kezet kapok, így nem kell celebekkel küzdenem, hanem olyan színészeket hívhatok meg, akikről tudom, hogy kiváló teljesítményt nyújtanak.

*

A VI. Cervinus Művészeti Fesztivál részletes programját megtalálják a www.cervinusfest.hu és a www.cervinusteatrum.hu internetes honlapokon.