A közleményben emlékeztettek, a monetáris tanács májusban döntött a piaci hitelprogram (php) második szakaszának elindításáról. Ennek keretében a jegybanki kockázatkezelő és likviditáskezelő eszközök, azaz a hitelezési kamatcsere ügyletek keretösszege 300 milliárd forint, a preferenciális betétállomány keretösszege pedig 150 milliárd forint.

A php első szakaszához hasonlóan a bankok ezúttal is HIRS kötésével vehetnek részt a programban. A július 6-i tender keretösszege 300 milliárd forint, az ügyletek elszámolása pedig az MNB korábbi kamatcsere-ügyleteihez hasonlóan ezúttal is a tendert követő második munkanapon történik meg. A HIRS-ügyletek lejárata az első szakaszban kötött ügyletekkel megegyezően 2019. február 28.

A php második szakaszában az MNB fix áras HIRS-tendert tart, a meghirdetett mennyiséget meghaladó kereslet esetén a jegybank a kártyaleosztás szabályai szerint fogadja el a banki ajánlatokat. A HIRS-tendert követő preferenciálisbetét-növekmény allokáció nem automatikus, azt az MNB a terméktájékoztatóban rögzített szabályok szerint végzi el.

A monetáris tanács döntésének megfelelően a dinamikus, azaz az eredeti vállalásukat legalább 100 százalékkal meghaladó hitelnövekedést vállaló bankok nagyobb arányban részesülhetnek a betételhelyezési lehetőségből, mint a kisebb arányú többletvállalást tevő hitelintézetek - írták.
A preferenciális betét maximális állománya legfeljebb 150 milliárd forinttal bővülhet, az egyedi banki preferenciális betéti allokációt az MNB a HIRS tender napján közli a tenderen résztvevő bankokkal. A megemelt preferenciális betét elhelyezésére 2017. augusztustól van a bankoknak lehetősége - áll a közleményben.