Bátran mondhatom, hogy Czirják Csaba az ország egyik legjobb dzsesszgitárosa. Bizonyítja ezt, persze a játékán kívül, hogy már 2000-ben második lett a Magyar Rádió Jazz-gitár versenyén, majd Berklee ösztöndíjat nyert Perugiában, és bostoni tanulmányai során elnyerte a Stehphen D. Holland díjat is. Mindezek majd tizenöt éve voltak, és azóta csak fejlődött mind technikában, mind elméletben, mind szemléletmódban.

Czirják Csaba jazzgitár, Czirják Csaba, jazzgitár, Szeghalom, 20170614
Az egykori és a jelenlegi mester
Nagy büszkeség számunkra, hogy egy szeghalmi fiatalemberről van szó, aki a Sárrét fővárosában kezdte meg zenei tanulmányait. Először a fúvószenekar oszlopos tagjaként, majd átállt a trombitáról a gitárra. Azt is jó kimondani, hogy a gitár alapjait nagybátyámtól, Kincses Istvántól sajátíthatta el, aztán a saját céltudatos és kitartó munkájának köszönhetően jutott el oda, ahová eljutott. Mondhatjuk, az átállás sikeres volt.

Csabáék egy turnéra indultak, amelynek kezdeti államosai a héten Temesvár, Szeged és Budapest, de előtte még egy rögtönzött koncertet tartottak szülővárosában, Szeghalmon is. Csak úgy felvezetés vagy ráhangolódásképpen a hazai környezetben.

Czirják Csaba jazzgitár, Czirják Csaba, jazzgitár, Szeghalom, 20170614
És megjött a Markoláb
A koncert nem volt meghirdetve, Csaba csak néhány barátjának, ismerősének szólt, hogy este itt játszanak a Vidra tanyában. Megtisztelő volt számomra, hogy engem is felhívott, hogy mindenképpen menjek ki. „Nem egy szokványos koncert lesz – ahogy ő mondta -, hanem egy kis beszélgetős este, baráti körben, ahol egy kicsit mesélek a dzsesszről zenélés közben.”

Ahhoz képest, hogy nem hirdették, szépen megtelt a kerthelyiség, és aztán jött a muzsika és a varázslat. Csaba elképesztő hangszertudása ugyanis pillanatok alatt elvarázsolt bennünket. Néhány sztenderd mellett, amin bemutatták, hogy épül fel egy dzsesszdarab a témától, az intrón keresztül a virtuóz improvizációkig, főként saját szerzeményeket játszottak.

A trióval beléphettünk egy „üres szobába” a nagybőgős, Bögöti Ádám szerzeménye által, volt ott „ködszurkálás” és végül eljött közénk a „markoláb”, aki a néphagyomány szerint felfalja az égitesteket. Ez a képzeletbeli lény, azonban most nem volt gonosz, hanem a szebbik arcát mutatta Czirják Csaba szerzeményében. Ha az égitesteket nem is, de nálam mindent vitt. Habár a címbeli Markoláb a Napot így is elnyelte, mivel éppen sötétedni kezdett, mire a szám befejeződött.

Czirják Csaba jazzgitár, Czirják Csaba, jazzgitár, Szeghalom, 20170614
Czirják Csaba, Bögöti Ádám és Czirják Tamás
Czirják Csaba két társával, Bögöti Ádám nagybőgőssel és Czirják Tamás dobossal maradandó élménnyel gazdagított bennünket, amit a Dányi István által készített képek is visszaadnak egy kicsit (Köszönet érte). De mi mást is várhatnánk az ország egyik legjobb dzsesszgitárosától és zenésztársaitól.

Az élményhez persze az is hozzátartozott, hogy a koncert előtt, alatt és után is tudtunk Csabával beszélgetni egy kis őstörténetről, amely mindig közös téma nálunk, a kalotaszegi népzenéről, amely egyre inkább foglalkoztatja, sőt még egy kis népzenei dallamot oda is tett nekünk, néhányunknak, akik korábban érkeztünk.

Másfél óra örömzene és örömzene hallgatás után mindenki úgy hagyhatta el a helyszínt, hogy gazdagabb lett mind ismeretben, mind zenei élményben, mind érzelmekben. A végkövetkeztetés egyértelmű: habár ritka madár nálunk a dzsessz, de szívesen fogadjuk. Főleg, ha azt olyan mesterek tolmácsolják számunkra, mint Czirják Csaba.