Ahhoz, hogy valaki a Kék Bálnához hasonlót találjon ki, kóros elme kell, feltételezhető mentális zavar és hatalommánia, mert abban éli ki magát, ha valaki alárendelődik neki, és pozitív értelemben éli meg azt, ha manipulál valakit. Az ilyen ember nem tud kötődni, a mások megalázásából táplálkozik, és azt élvezi, ha valaki a „játék”, a halálgépezet végére maga ellen fordul – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus az M1 Ma este című műsorában.

Kék bálna, öngyilkos internetes játék, kék bálna, internetes játék, Ismeretlen helyen
Az esztelen internetes játék 130 emberéletet követelt.

Ezek az emberek direkt és indirekt módon képesek kiválasztani áldozataikat. Ehhez szisztematikus manipulálásra van szükség, és egy folyamat része az, hogy az áldozat személyisége megtörik. Ez nem egyik napról a másikra alakul ki – magyarázta.

Tudják, kit kell keresni

Nem mindegy az sem, hogy kit talált meg az elkövető – folytatta a szakpszichológus. Az érzelmileg labilis emberekre van szüksége, akik támaszt keresnek, megszólíthatóak, megtörhetőek és befolyásolhatóak. Aki eleve önértékelési dilemmákkal ül le az internet elé, az passzív elszenvedője tud lenni a gyilkos játéksorozatnak; az agresszor felismeri azt, aki megtörhető – mondta.

Nagy a szülők felelőssége

Makai Gábor úgy vélte, a szülőnek és a tanároknak észre kell venniük, ha a gyermek megváltozik. Ennek vannak előjelei, a lurkónak például nincsenek társas kapcsolatai és a virtuális világba menekül. Ha a szülőnek harmonikus a kapcsolata a gyerekével, akkor fel fog tűnni neki, ha az elindul a lejtőn. Az öngyilkosság már a lejtő legvége – húzta alá.

Hamar megtört a postás

Hétfőn fogták el fogták el azt a 26 éves moszkvai postást, aki a közismert Kék Bálna közösségi médiajáték segítségével több mint 30 fiatal lányt tartott bűvkörében.

Ilya Sidorov megtört kihallgatása alatt, és azt is bevallotta, hogy ő álmodta meg és hozta létre az eddig 130 tini öngyilkosságát előidéző kegyetlen kihívást.