Balogh Gábor elmondta: Magyarországon a legtöbb fiatal a diákolimpiai mozgalom keretében sportol, a különböző versenyeknek köszönhetően évente mintegy 270 ezer gyermek rendszeres mozgása biztosított.

Diákolimpia, diákolimpiai mozgalom, Debrecen
Az idén 30 éves diákolimpia versenysorozat jubileumát népszerűsítő 3D-s aszfaltrajz Debrecenben a Csapó utcában 2017. június 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hozzátette: a diákolimpiákon dobogósok 10 plusz pontot kapnak a felvételin. A június 21. és 24. közötti jubileumi négynapos fesztiválon hat sportágban (úszás, atlétika, labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda) mintegy 1500 diák méri össze a tudását. A fesztivál helyszínének kiválasztásakor azért esett a választás Debrecenre, mert a városban minden feltétel adott ahhoz, hogy méltóképpen ünnepeljük meg a mozgalom jubileumi évfordulóját - hangsúlyozta Balogh Gábor, jelezve, hogy az eseményen mutatják majd be a diákolimpia új himnuszát.
Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a versenyekhez az önkormányzat ingyen biztosítja a helyszíneket, így a diákok többek között a Főnix Csarnokban, az atlétikai stadionban, a sportuszodában és az egyetemi sportcentrumban versenyezhetnek majd, a Debreceni Egyetem pedig a sportolók színvonalas elhelyezésében nyújt segítséget.
Az esemény zárásaként, június 24-én, szombaton nagyszabású fesztivált, családi napot rendeznek a Főnix Csarnok előtti parkolóban.