A mintegy 400 millió forintos forrásból megvalósuló tanuszoda megépítése, s azt követő fenntartása, működtetése állami feladat lesz, így az önkormányzat költségvetését nem fogja terhelni. A fejlesztéssel érintett önkormányzatok számára, így Sarkad Város Önkormányzatának is csak annyit szab előfeltételként a Kormányhatározat, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló ingatlant az önkormányzat ingyenesen az állam tulajdonába adja. Sarkad Város Önkormányzata részéről a Penny Market és az Újteleki Orvosi Rendelő közvetlen szomszédságában lévő, az Anti úttal párhuzamosan elhelyezkedő önkormányzati tulajdonú, jelenleg is sport célokat szolgáló területből adják át az állam számára a beruházáshoz szükséges 4.670 m2 területű ingatlant, természetesen figyelemmel arra, hogy a hagyományos lovas programok a jövőben is zavartalanul folytatódhassanak a már megszokott területen.

A 4.670 m2-es telek területen megvalósítandó tanuszoda tervezett befoglaló mérete 60,2 x 21,7 méter, azaz 30 %-os beépíthetőség mellett egy közel 1.300 m2-es tanuszoda épület fog megvalósulni, mintegy 4,43 méteres építménymagasság mellett. Az év minden időszakában használható tanuszoda épület a tervek szerint egy aulát, a női és férfi szociális blokkot, valamint egy 10 méter hosszúságú, 6 méter szélességű és 0,8 méter vízmélységű tanmedencét és egy 25 méter hosszúságú, 15 méter szélességű és 1,9 méter vízmélységű úszómedencét foglal magában, a szükséges gépészettel együtt. Az épület külső környezetében pedig igényes zöldfelület kerül kialakításra, minimum 16 db gépjárműparkoló biztosításával egyetemben.

A tanuszoda terveinek véglegesítése után még ebben az esztendőben kezdetét veszi a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, melyet követően, legkésőbb 2018. tavaszán elindul a kivitelezés, azaz a tanuszoda építése. A tervek szerint 2018 végén, de legkésőbb 2019. tavaszán átadásra kerül a létesítmény, amely a tanítási időn túl hétköznap és hétvégén kedvezményes díjkonstrukcióval majd nyitva áll a felnőtt nagyközönség számára is.

Sarkad és a Sarkadi Kistérség gyermekeit, fiataljait, valamint felnőtt korú lakosságát is szolgáló, évtizedek óta várt tanuszoda építés nemcsak az úszásoktatás és sportolás lehetőségét fogja megteremteni településünkön, hanem 4-5 fő számára állandó munkahelyet is teremt, Sarkad városa pedig tovább épül, szépül, s egy ékszeres dobozzal lesz gazdagabb, mely reményeink szerint nagyszerű élményeket nyújt majd gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, zárta gondolatait dr. Mokán István polgármester.