Megszülettél, kisbaba voltál, majd a grund, és meg sem álltál az Előréig...
1965-ben, 12 esztendősen kerültem a Békéscsabai Előre Spartacushoz. „Csók Apuka, megyek edzésre!" – szóltam be a házba, és minden alkalommal mosolyogva futottam a Szarvasi úti otthonunktól a Kórház utcai sporttelepre.

A 60-70-es években rocksztárok voltak a futballisták Csabán.
Ha valaki felszállt a buszra, nyomban összesúgtak a háta mögött. De én, mint jól nevelt, csabai tót gyerek, a mai napig előre köszönök mindenkinek.

Zsiros György, zsíros györgy, Békéscsaba, 20170622
Gyuri (bácsi) sínen
Engem hamarabb ismertél, mint én téged... (hahaha) Ez így volt. Mikor kerültél fel a felnőttekhez?

17 évesen válogattak be. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert hamarosan bevonultam két évre Kecskemétre katonának. És a leszerelés előtti hónapokban hívtak a Kecskeméti Dózsához, a Vasashoz, a Csepelhez, Zalaegerszegre. De én 1973 októberében, egy öltönyért és 5 ezer forintért visszajöttem.

A szíved visszahúzott. De a legjobbkor!
Igen! A Babolcsay Gyuri bácsi által vezetett csapat fel is jutott az NB I-be. Gyuri bácsi egy igazi úriember volt. Egy csoda! Öcsi bácsiékkal nőtt fel – egy öltözőben élt az Aranycsapattal. Babolcsaynál többnyire csere voltam – A kispad királya címmel írt is rólam egy cikket a Népsport.

A kispadon kívül milyen posztod volt?
Kezdetben csatár, majd hátvéd lettem. De sajnos rossz a konstrukcióm miatt könnyen megtaláltak a sérülések; ma már nincsenek porcok a térdeimben.

Egyszer el kellene jutni Újkígyósra...
Mingyá'. Majdan 28 és fél éves voltam, amikor megköszönték a munkámat, illetve jó néhányunknak.

Zsiros György, zsíros györgy, Békéscsaba, 20170622
Öreg a 44-es!
Öregek voltatok?

Akkor jött vissza Hollandiából Csabára Zalai László, született Zsíros András, és fiatalított.

Elegánsan elcseszkurálták?
Ki is esett a Csaba. Én pedig mentem Békésre focizni.

Mit melóztál mellette?
A piac melletti, a Szűcs Miska által vezetett Róna cégnél néhány évig üzletkötő voltam – Királyvári Karcsival, Kvasz Janival, Fodor Sanyival.

Akkor a csapat gurult tovább.
Békéssel NB III-ban folytattuk. Azt követően a csabai 2-es iskolában sportszervező, majd a suli gazdasági osztályán a technikai dolgozók vezetője lettem. Közben kitanultam a sport- és fürdőmasszázst is.

Újkígyós előtt hol treníroztad az ifjúságot?
Békésen, Gyomán, Jaminában, Sarkadon, Vésztőn.

(12. kérdés) Mióta vagy Kígyóson?
A 2013-14-es és a 2014-15-ös szezont én vezényeltem, majd a tavalyi év kiesett, pedig jól muzsikáltunk (akkor 6. helyen végzett az egyesület – ST.).

???
Volt egy kicsit fura elnökségi tagunk, akinek az utolsó meccs végén, a pálya szélén négyszemközt elmondtam a jövővel kapcsolatos terveimet, hogy például két csatárt kellene igazolni, és az öregebbek közül az egyikre már nem számítok. Azt alá is húztam, hogy az érintettel én majd megbeszélem az ügyet. Vacsora. Dínomdánom... és pár nap múlva, nyaralás közben hív Oláh Timót, az elnök, aki amúgy nagyon korrekt ember, hogy „Gyurikám, van egy kis probléma. Úgy néz ki, az anyagi keret..." Mire én: „Elnököm, nem kell kertelni! Mi a gond?" „Most váltani kell, mert az anyagiak...", felelte. Majd én: „Te tudod, Timót".

Töröcsik András, Zsiros György és Takács László, zsíros györgy, 20170622
Törővel és Takács Lacival
Mégis itt ülünk.

A hátam mögött összejátszott az elnökségi tag és a csatár. Hoztak egy „minőségibb és olcsóbb edzőt", ahogy ők mondták. Aztán majdnem kiestek. Majd a bajnokság végét megelőző utolsó négy forduló előtt, Timót eljött hozzám, és visszahívott.

Büszke voltál?
Örültem. „Sajnálom, Gyuri, megvezettek. Gyere vissza, mert kiesünk!", kérlelt. És ki is estünk volna.

De nem.
De nem, pedig mind a négy meccset elvesztettük.

Akkor mivel tartottad bent az együttest?
Az utolsó fordulóban bíztam abban, hogy a Battonya megveri a Mezőberényt. Megverte, és ennyi elég volt nekünk, annak ellenére, hogy Békés 10-0-ra megruházott minket. Eközben én végig a kispadon ültem, és aki ismer, az tudja, hogy meccsen sosem ülök a kispadon.

De te voltál a kispad királya.
Ültem, és folyamatosan a telefonhívásokat vártam. Jött is: 1-0 Battonyának, ugye, ahogy mondtam, ha nyernek, mi bent maradunk. Majd egyenlített a Berény. „Aj-jaj!", sóhajtottam fel. És akkor a 70. percben 2-1., és a 83-ban 3-1 a Battonyának. Halleluja! És a remek 10-0-ás zakó után bevittem egy láda sört az öltözőbe. „Ez hül(y)e?", kérdezték magukban a srácok, és csak ott mondtam el, hogy bent maradtunk.

Ez jó kis matek volt; nyilván, tavaly nyáron egy kicsit felráztad a bandát.
Ezt nyugodtan mondom.

Zsiros György - edzéstervek, zsíros györgy, Békéscsaba, 20170622
Edzéstervek
Mondd nyugodtan, majd nyugodtan kihúzzuk az ordító elhallásokat.

A kerethez miattam jött vissza négy srác.

Sokuknak ez már levezetés?
47 éves Horváth Zoli, akinek a 21 éves Bence fia is itt játszik, csereként még négy gólt lőtt. Azonfelül 30 éves játékos a legidősebb. Ezt a szép eredményt egy nagyon jó alapozás előzte meg. Ez azért fontos, mert most már a srácok végigbírják a mérkőzéseket. Korábban 60-70 percnél kifulladtak.

A rajtot követően lestek a többiek?
Jó sorsolással kezdtünk: Apácát 5-0-ra, Békésszentandrást 3-2-re vertük meg.

Milyen szép lett volna megnyerni a bajnokságot. Miért nem sikerült?
Mint minden csapatnál, nálunk is voltak hullámvölgyek a bajnokság során.

Vicces vagy az edzéseken?
Azt mondják. Koromból kifolyólag már nem vagyok sértődős.

Végül is, visszamentél. Előfordul, hogy bemutatsz egy-két trükköt?
Megesett, hogy a különböző támadásvezetési gyakorlatoknál, szélre való indítások közben megállítottam a gyakorlást, és bemutattam a helyes rúgásfajtát.

Újkígyós FC, újkígyós, 20170622
Csak a Kígyós

Bírnátok anyagilag a megye I-et?
Erre az elnökség tudna válaszolni. Én szakmailag jelenleg nem tartom alkalmasnak a keretet sem mennyiségében, sem minőségében egy magasabb osztályban való induláshoz. Remélem, egyszer eljutunk oda.