Varró Dániel volt a vendégünk két előadáson is, amellyel olyan rekord nézőszámot értünk el, hogy majd nem kicsinek bizonyult a könyvtár. Huszonegyedik alkalommal került megrendezésre az „Aranyfonál” városi mesemondó verseny, ahol az általános iskolák tanulói vettek részt. Öt délután hallhatták a meséket az érdeklődők, a zsűrinek nehéz dolga volt, hogy a jelentkezők Határ Győző Városi Könyvtár, kultúra, könyvtár, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd
közül korosztályonként kiválasszák a legügyesebb mesemondókat. Szintén régi hagyomány, hogy a költészet napja alkalmából versmondó versenyt rendez a könyvtár. Az idei esztendőben április 10-11-12-én zajlott a verseny. A jól felkészült szavalók élvezetesen adták elő a klasszikus és kortárs költők verseit. Itt újabb rekord született, több mint 160 verselővel.

SZÖVEGELŐ címen, nyolcadik alkalommal rendeztük meg a szövegértő olvasást támogató, az olvasás megszerettetését célzó levelezős rendszerű versenyt. A több fordulós verseny feladatlapjai egy-egy könyvrészlethez kapcsolódóan készülnek. A legjobban teljesítő gyerekek kaptak meghívást a májusi záró programra, ahol oklevél, könyvjutalom. Mivel itt is nagyon ügyesen szerepeltek, sokan értek el magas pontszámot, meglepetésül a Palinta társulat vidám, zenés műsora is jutalom volt.

2017 a jubileumok éve Gyomaendrődön. Háromszáz éve települt újra Gyoma és 35 éve egyesült Gyoma és Endrőd. Az évfordulók alkalmából várostörténeti versenyt hirdettünk az általános iskolások részére. A 3-4 fős csapatok több fordulóban versenyeztek, s így számot adhattak arról, ki ismeri jobban Gyoma és Endrőd történetét, nevezetességeit és ki tud többet Gyomaendrődről. A felkészüléshez és a feladatok megoldásához a könyvtár honlapján található helytörténeti anyagok nyújtottak segítséget. A május végi döntőn 23 csapat mérte össze tudását.

A jubileumi évet több programmal ünnepli Gyomaendrőd városa. Március 31-én a Járási Hivatal díszterme adott otthont a Színes lapok Gyoma történelméből című nyitó rendezvénynek, ahol a MNL Békés Megyei Levéltár munkatársai: Dr. Erdész Ádám és Balogh Dorottya tartottak előadásokat. Itt került bemutatásra a jubileumra megjelent két könyv: Ki kicsoda Gyomaendrődön - amelynek kiadója a könyvtár- és a Gyoma múltjáról jelen időben. A sikeres rendezvényt könyvtárunk rendezte.

A Sajt és Túrófesztivál hoz kapcsolódó program volt az első alkalommal megrendezett Torta-és Süteménysütő verseny. A csodaszép torták közül került ki a győztes, amely a Gyomaendrőd Tortája címet is elnyerte. A kiállítás nagyon jól sikerült, több mint hatszázan látták.

A Szegedi Egyetem történészeinek érdekes előadásával fejeződött be a rendezvények sora. Az I. világháborúval kapcsolatos előadások aktualitását nemcsak gyomai és endrődi vonatkozásuk, hanem a Hősök Napja is jelentette.

Bár a nagyközönség számára kevésbé érdekes, de számunkra nagyon fontos: a minőségirányítás bevezetése érdekében rendszeres felkészítésen vesznek részt a könyvtárosok. A felkészülés a jövő évben benyújtandó pályázatra szakértő közreműködésével történik. EFOP-os pályázatok benyújtásában is részt vettünk, reméljük pozitív elbírálásukat.

A könyvtár tovább erősíti társadalmi szerepvállalását. Tagja lett a Kábítószer Elleni Fórumnak, amelynek preventív munkájában kíván aktív szerepet vállalni.

Felvállatuk a Települési Értéktárban szereplő helyi értékek, a Gyomaendrödikumok népszerűsítését, bemutatását. Ajánlást is készítettünk az Albizottság számára, amelyek mindegyikét felvettek a települési értékek közé.

A következő hónapok is komoly kihívást jelentenek a könyvtár munkatársainak, mivel új helyszínekre költözik a könyvtár. A gyomai városrészen a Fő út 230. alatti épületben augusztus 21-én nyit a könyvtár. Az igazán lelkes olvasók az V. Világtalálkozó keretén belül szervezett programunkon már megláthatják az új könyvtárat. Augusztus 19-én délután 17 órától a Könyvtárak és Múzeumok estje programon belül rendkívüli nyitva tartással várjuk a látogatókat. 20 órától a Song4You zenekar a „Beatlestől az ABBÁ-n át mai slágerekig” műsorán szórakozhatnak. A könyvtár teljes körű szolgáltatással augusztus 21-én hétfőn 9 órától várja a használókat.

Fiókkönyvtár is létesül az endrődi városrészen, a régi helyén, a Blaha út 21. szám alatt. A könyvtár ugyan kisebb területen várja majd használóit, de sok új könyvet vásároltunk, amelyekkel majd itt találkozhatnak először a látogatók. Itt is lesz számítógép és internethasználatra lehetőség, valamint nyomtatás és fénymásolás. Ősztől már az új – iskolákhoz és a lakossághoz közelebbi – helyszíneken várjuk városunk lakóit.

Júliustól megújul a könyvtár honlapja is. A korábbi szolgáltatóval sok problémánk akadt, ezért váltanunk kellett. Reméljük továbbra is elégedettek lesznek honlapunkkal, továbbra is sokan látogatják, hogy információkat szerezzenek könyvtárunkról.

HGYVK