Először is, íme, a Nyaralókártya-program sava-borsa:

Aki hosszabb időre távozik lakásából, jelezheti a rendőrségnek, hogy őrizetlenül marad az ingatlana. A szolgáltatást igénybe vevők egy nyomtatvány kitöltésével jelentkezhetnek személyesen a kapitányság ügyeletén.

Szanazugi fürdőzök, Szanazug, 20150705
Ó, a Szanazug, régi nyarakon...

A regisztrált háztulajdonosok ingatlanjait a helyi járőrök a szokásosnál sűrűbben, alaposabb odafigyeléssel ellenőrzik, míg tulajdonosuk távol van. Hazánkban 2005 májusától, holland mintára kifejlesztett kártyás rendszer alapján működik a Nyaralókártya-program.

Ezt követően ezzel a felütéssel fordultam a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz:

„Én, aki 45 éve panelban élek, érintetlen vagyok ezzel a kérdéssel kapcsolatban; majd rákerestem a neten, és lehet, hogy vak vagyok, de úgy láttam, Békésben ez a program még nem létezik..."

Kiss Ernő utca - Bcs., kiss ernő utca, Békéscsaba, 20141208
Akár egy indiánnyári, hosszú hétvégén is megtörténhet a baj...

Felvetésemre az egyenruhás intézménytől ezt a választ kaptam:

„A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Vigyázzunk értékeinkre hírlevélben hívja fel a figyelmet a legfontosabb vagyonvédelemmel összefüggő tudnivalókra.

Emellett a Pusztán hatan a Tanyaprogram és a Házhoz megyünk elnevezésű eseményeken olyan információkat osztanak meg a lakossággal, amelyek segítségével komolyabb anyagi ráfordítás nélkül tudják fokozni saját és családjuk biztonságát, valamint házuk, lakásuk vagyonvédelmét. Fontos, hogy a bűnmegelőzési tanácsokkal könnyebben megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb megoldásokat. A 2016/2017-es tanévben is kiemelten kezelték az oktatási intézményekkel együttműködve, az iskolások biztonságát erősítő, ismereteik bővítését célzó programokat.

Békés megyében a megkeresésében megjelölt szezonális projekt nem működik. Az egyik meghatározó feladatunk az itt élők biztonságérzetének növelése, ezért a bűnmegelőzési szakembereink az említett eseményeken folyamatosan adnak tanácsokat. A rendőrség honlapján (www.police.hu) pedig szintén megtalálhatóak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vagyonvédelemmel kapcsolatos javaslatai."