Pusztai József hétfőn az MTI-nek elmondta: a jövő hét végén fejeződhet be a szüret a 110 hektáros meggyföldön Csorvás határában, az átlagtermés hektáronként a tavalyihoz hasonló, 12 tonna körül lehet. A vidéket elkerülte a tavaszi fagy, a gyümölcs minősége kiváló.     A termés száz százalékát exportálják, 28 százaléka Németországba, 80-100 tonna Lengyelországba, a többi Szerbiába, Fehéroroszországba és Litvániába megy.

A Hunapfel Kft. korábban főként az orosz piacra szállított, ám az embargó miatt ez a piac teljesen kiesett, és Pusztai József szerint az oroszok lassan be is rendezkednek az önellátásra.     A szedésre 500 idénymunkást - felük gimnazista - foglalkoztatnak. A bérüket idén 10 százalékkal emelték, így nincsenek munkaerő-problémák - mondta az ügyvezető.     A tavalyinál az idén valamivel jobbak az árak, a lengyelek kilónként 90 eurócentet, a németek 1 eurót fizetnek, miközben a meggy önköltségi ára 200-220 forint - mondta.     Beszámolt arról is, hogy a meggy rovására folyamatosan bővítik cseresznyeültetvényüket, amelyen most 26 hektáron 70 tonna termett. Ennek többsége Ausztriába jut, 5-10 tonnát Lengyelországban és Romániában, öt tonnát a magyar piacon értékesítenek.     A cseresznyetermő-területet a cég folyamatosan bővíti a meggy rovására, emellett a 160 hektáros területen 23 hektáron almát, 2,5 hektáron szilvát termesztenek.     Pusztai József elmondta: az alma ültetvényeken teljesen, a cseresznye ültetvényeknek pedig a nagy részén pályázati forrásokból jégháló alatti, fagyvédelmi öntözéssel ellátott rendszert építettek ki. Egy hektáron a jégvédelmi infrastruktúra kiépítése körülbelül tízmillió forintba kerül, de 99 százalékos biztonságot jelent - tette hozzá.     Az 1994-ben alapított, és részben almatermesztéssel is foglalkozó, 830 tonnás hűtőházi kapacitással rendelkező Hunapfel Kft. árbevétele tavaly 317 millió forint volt. A cég 24 személyt foglalkoztat állandó munkaerőként.

A fejlesztések és nem tervezett kiadások (útépítés, két hűtőkamrában a légcserélő rendszer cseréje), tavalyi nyereségük - az egy évvel korábbi 20 millióról - 17,8 millióra csökkent, az idén ismét el szeretnék érni a 20 milliós szintet - mondta az ügyvezető.