A sajtótájékoztatóra azért kerülhetett sor ebben az időpontban, mert június 30. az a határidő, amelyre ki kell fizetni a gazdálkodóknak az előző évi egységes kérelmek támogatásait. Erre a fontos dátumra Dr. Takács Árpád is felhívta a a figyelmet a bevezetőjében.

Dr. takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20170215
38,6 milliárddal több kifizetés az idén
Arra is kitért tájékoztatójában, hogy az egységes kérelemben igényelhető támogatások a legnagyobb ügyfélkört érintő intézkedéscsoportok, amelyek főként az Európai Mezőgazdasági és Garancia Alapból, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszíroznak.

Számokra fordítva a szót, összességében a 2016-ban már kifizetett előleggel együtt országosan 411,4 milliárd forint támogatás jutott el a kérelmezőkhöz, amely összegből a tavalyi egységes kérelmekben igényelt támogatásokra idén 151,45 milliárd forintot utalványozott ki a Magyar Államkincstár. Mivel a 2015. évben a támogatási összeg országosan  - amely az előző évben lett kifizetve -, 372,8 milliárd forint volt, így megállapítható, hogy a most lezárult időszakban az országban 38, 6 milliárddal több kifizetés történt meg, tehát ennyivel több pénz került a gazdálkodókhoz.

Dr. Takács Árpád arra is felhívta a figyelmet, hogy a benyújtott kérelmek minősége évről-évre, egyre inkább javul, mivel a gazdák felkészülten, az elmúlt évek tapasztalatait sikeresen felhasználva, jó minőségű pályázatokat nyújtanak be. Ennek tudható be, hogy egyre kevesebb a területi túligénylés, aminek köszönhetően csökken az elutasítások és a fellebbezések száma, a közös munka eredményeként pedig kialakult a konstruktív és jó munkavégzés a hatóság, a kifizető ügynökség és a gazdák között.

mezogazdasag, 20090610
34 milliárd a megyei gazdálkodóknak
Dr. Rákóczi Attila, az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a 2016. október 15. és december 15. közötti időszakában rekord mennyiségű, mintegy 27 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak. Idén június 30-ig pedig a már említett tavalyi előlegek kifizetésével együtt mintegy 34 milliárd forint jutott a gazdáknak.

Azt is kiemelte, hogy Békés megyében mintegy 450 ezer hektárra közel 15 ezren nyújtottak be kérelmeket, ami mind a terület, mind az igénylők számának tekintetében az országos számadatok 10 százalékát teszik ki, ami mutatja, hogy milyen fontos, és kiemelt jelentőségű megyénkben a mezőgazdaság.

Ő is hangsúlyozta, hogy a gazdák felkészültségének köszönhetően minimális volt a hiba, így közel 100 százalékos volt a kifizetési arány a megadott, június 30-ikai határidőig. Akiknél a területi átfedések vagy egyéb indokok miatt eltérés mutatkozott, azok határozatban kapnak értesítést, és ezeknek a feldolgozása is folyamatosan zajlik.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott a sajtótájékoztató záró gondolataként rámutatott, hogy a Kormányhivatalba január 1-jével sikeresen tagozódott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal békéscsabai kirendeltsége, amely Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályként folytatja munkáját. Ennek a sikerességnek a legjobb bizonyítéka, amikor valamennyi érintett - az ügyfelek, a gazdák, az önkormányzatok - a hivatali tevékenység fennakadások nélküli, zavartalan folytatását tapasztalja meg, illetve azt, hogy a gazdálkodók az idei évben is megkapják azokat a támogatásokat, amelyek a rendelkezésre állnak.