Az Anyuka:

Négy évvel ezelőtt vásároltunk egy kis nyaralót Szanazugban, de ilyet még nem láttunk: fekete felhőként lepték el a darazsak a kislányomat.

Sajnos három hete nem jártunk kint.

Majd két hete szombaton (július 24.), amíg a férjemmel szokás szerint pakoltunk a házban, addig a gyerekek a teraszon játszottak. A lányom egyszer csak leült a teraszon lévő kanapéra, és...

Darázsfészek, darázsfészek, 20170704 És valami eszement visítást

adott ki magából; a férjemmel gyorsan kiszaladtunk, és azt látjuk, hogy a kapálódzó kislányunkat a már említett fekete felhő veszi körül. Szerencsére a fiunknak volt ideje elszaladni.

Minden bizonnyal, ahogy ráült a bútorra előjött egy, kettő, és másodpercen belül száz darázs. Ugyanis, ezt később vettük észre, a dívány alján volt egy fél centis luk, amin keresztül mentek be, és egy óriási napraforgó nagyságú fészket építettek.

Az agyon rémült, sikoltozó lányt azonnal bevittük a házba, de azok a dögök annyira agresszívek voltak, hogy nem tudtuk leszedni őket. A kisfullánkjaikkal szó szerint a testérre tapadtak. A férjem ötlete alapján hideg zuhany alá tettük, akkor szegénykém meg azért sikított. Szerencsére ez hatásos módszer volt: a zuhanytálcát ellepte egy csomó tetem.

A kislányom olyan vagány volt, hogy a zuhany után nyomban abbahagyta a sírást. A sokkot sokkal hamarabb feldolgozta, mint mi.

Az egyik fő probléma az volt, nem tudtuk, hogy ennyi csípés, ennyi toxin, mit vált ki? Mert ugye nem egyszer hallottunk már halálos esetekről is. Szerencsére a lányom nem allergiás a csípésre. A legdurvábban csak az ajkát marta megy az egyik. Rá is üvöltöttem, hogy azonnal csukja be a száját!

Darázsfészek, darázsfészek, 20170704 Gyorsan kapott

kalciumot... eközben a fiúnkról semmit nem tudtunk, ráadásul azonnal ki sem lehetett menni az udvarra, mert még vagy száz ott körözött az ajtónk előtt. Olyan volt az egész, mint egy horror film. Kiordítottunk a srácunknak, hogy szaladjon ki az utcára, azt követően az uram a jó öreg Chemotox-szal ártalmatlanította őket. És rohantunk is a csabai ügyeletre.

A kórházban, a még a sokat látott ügyeleti orvos is nagyon megijedt: leányunkat közel 40 dög csípte meg – az egyik karján 27. Miközben nem evett semmi édeset, nem volt feltűnő ruhában, pusztán ráült a díványra...

Az ügyeleten nagyon kedvesek voltak. Szteroid injekciót kapott, infúzióra tették. Naná, hogy bent aludtam vele! Másnap a bőrreakció után belilult teste. Utána pedig napokig viszketett. Tehát volt program.

Azt tanácsolom mindenkinek,

hogy miután bárhova kiérkeznek, alaposan nézzenek meg minden pontot – hisz járkálnak a darazsak. A legfélelmetesebb az volt, hogy 1 másodpercen belül 1-2-100 fenevad jött elő a rejtekhelyükről. Tehát, ha egyet látsz, fuss, mert, ha rajtad vannak, akkor már nem tudsz mit csinálni.

Bosszúból a hétvégén (július 1.) ki is dobtuk az öreg kanapét, és a tábortűz mellett elégettük az óriás fészket.

Na, azt a gyerekek már nagyon élvezték.

***

Varga Sándor Péter, a Békés Pesticid Kft. ügyvezető-társtulajdonosa:

Az elmondottak alapján földi darázs lehetett, mert leginkább az szokott a bútorszövetekbe fészkelni. Ez egy nagyon támadékony faj, és jellemzően bolyban rontanak az emberre. 50-80 méterre is képes követni embert, kutyát, tehenet stb.

Pesticid - Varga Sándor Péter, Varga Sándor Péter, Békés, 20170424
A Pesticid csapata - Varga Sándor Péter (balról a harmadik)

Nevéből fakadóan a földben lakik, de bárhol képes kaptárt építeni: a nyílt mezőn, gyümölcsösben, sőt egyszer a békési Körös-parton kétkosárnyi fészket gyűjtöttünk össze.

Ha kora tavasszal

a házunk bármely zugában egy-két darazsat látunk, az nem egy-kettő, hanem legalább 50, abból júniusra 300-400 lesz, és decemberre akár több ezer is.

Amikor a valóságban találkozunk vele, valóban horrorisztikus: pillanatok alatt elborít. Egy gyermeknek egy is sok.

(Íme, ITT egy korábbi, áprilisban megjelent pesticides cikkünk.)

Darázsirtás földi darázs, darázsfészek, 20170704