Ugyanis tudod/nem tudod, a hír6.hu szerkesztősége szinte a békéscsabai Árpád sor és a Bajza sarkán székel.

Az egyik kollégánkat (nem engem) például az elmúlt hetekben kétszer majdnem elütötte egy-egy biciklis. De az SEMMI! A másikat (még most sem engem) öt nap alatt kétszer el is ütötték, pontosabban kétszer enyhén koccant, mivel szerencsére egyik kázusból sem lett sürgi:

a, egy kislány, aki elesett, majd ijedten felpattant a gépére, és hirtelen eltekert
b, és egy idősebb nő, aki ugyan nem esett el, de leteremtette a kartársunkat, hogy

„nem tud vigyázni?”

Bringások a járdán, kerékpár, Békéscsaba, 20170705
Ők most csak illusztrálnak

Mindezzel kapcsolatban három kérdéssel fordultunk a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósaihoz, akik azon nyomban reagáltak.

Miért lett általános, hogy az emberek a járdán tekernek?
A Békéscsabai Rendőrkapitányság sokat tesz azért, hogy a szabálytalan közlekedés veszélyeire felhívja a figyelmet és a közlekedési szabályokat megismertesse. Gyermekeknek szóló baleset-megelőzési programokat minden tanévben működtet a rendőrkapitányság, a baleset-megelőzési előadó és munkatársai a tanév során iskolákban, óvodákban is tartanak foglalkozásokat. Emellett egész évben sok olyan rendezvényt szervez a rendőrség, amelyeknek célja a szemléletformálás.

Békéscsabán kerékpáros járőrszolgálat is működik, a rendőrök példamutatással is igyekeznek felhívni a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára. A tapasztalataink szerint a szabálytalan kerékpárosok túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy ha az úttest alkalmas a kerékpáros közlekedésre (így van ez az Árpád soron is), akkor nem kerékpározhatnak a járdán. Arról, hogy ennek ellenére miért kerékpároznak sokan a járdán, a szabálytalankodók tudnak nyilatkozni.

Szabályos bringások a kishídon, kerékpár, Békéscsaba, 20170705
Egy rém szabályos család

Milyen szankciókat von maga után, ha egy járőr elkap egy szabálytalankodót?
A rendőr figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki és szabálysértési feljelentést tehet. A bírságolás nem cél, hanem eszköz olyan esetekben, amikor a figyelmeztetés nem vezet eredményre.

Megítélésük szerint nagy visszhangot keltene a lakosság körében, ha a rendőrség „felszámolná” ezt az extrém közlekedési formát? Főleg úgy, hogy a legtöbb esetben már a bringásoknak áll feljebb.
A szabályok betartása a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. A rendőrség célja a közlekedésbiztonság javítása, ez minden közlekedő számára fontos, ennek érdekében történnek az ellenőrzések és az intézkedések. A kerékpáros közlekedést Békés megyében 2017. május 15-étől fokozottan ellenőrzi a rendőrség, erre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben hívta fel a kerékpárosok figyelmét.

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/fokuszban-a-kerekparosok

A Békéscsabai Rendőrkapitányság kéri a kerékpárosokat, hogy vegyék komolyan a rendőri figyelmeztetést, illetve a sajtóban megjelenő tájékoztatókat és közlekedjenek szabályosan! Így elkerülhetik a rendőri intézkedést, illetve a még ennél is súlyosabb következményt, a balesetet.