árpád pálinka, pálinka, árpád pálinka
Nagy Árpád

Azóta a Békéscsaba melletti tanyán egyszerre állt meg az idő és száguldott át az élet. Megállt az idő, mert a főzdealapító Nagy Árpád (kedvenc pálinkája lepotica szilvából készült) örökét fia Nagy Árpád (a birsalma pálinka volt a kedvence) folytatta zökkenőmentesen, őt pedig Nagy Árpád (az Irsai Olivér szőlőpálinkát szereti a legjobban), az unoka követte a sorban. A nagyapa kiszolgálta a jó csabaiakat és a közeli településeken, tanyákon élőket. Az apa sokkal több pálinkát tudott lefőzni, ezért messzebbről is jöttek az igényes pálinkafőzetők a kisréti tanyára. Az unoka pedig már az egész világnak dolgozik, hiszen az Árpád pálinka nemzetközileg is elismert márkanév lett. Ugyanakkor a tanyán tényleg átszáguldott az élet, mert a főzde folyamatosan együtt élt a szakma, a gazdaság és a társadalom változásaival, mindig a legkorszerűbb, a legjobb főzdék közét tartozott.

árpád pálinka, pálinka, árpád pálinka

Ma egy olyan látványfőzde üzemel a Kisrét 92/2 számú tanyán, mint a legjobb borászatokban. Ahol nem csak a bérfőzetőket szolgálják ki a legmagasabb színvonalon, hanem az idejáró turisták igényeit is maximálisan kielégítik. A technológia fejlődése lehetővé tette, a gasztroturizmus – az idegenforgalom egyik legdinamikusabban fejlődő fajtája - kialakulása és elterjedése pedig megkövetelte, hogy egy pálinkafőzdében tudjanak akkor is zökkenőmentesen dolgozni, ha turistacsoportok tagjai nézik őket folyamatosan. A Kisrét Manufaktúra ilyen vállalkozás. Éttermük üvegfalán keresztül a vendégek szemmel kísérhetik a laboratóriumi tisztaságú főzőteremben zajló munkát, miközben teljes körű, mindenre kiterjedő előadást hallgathatnak meg a pálinkafőzés tudományáról, Nagy Árpád módra. Mert a kézműves élelmiszerkészítésben az alapanyagok, a tudomány, a szigorú technológia előírások betartása mellett azért mégiscsak a készítő ember a legfontosabb tényező. Ebben a házban már évtizedek, három generáció óta Nagy Árpád a főzőmester, kiknek tapasztalatai a lehető leghatékonyabb módon adódtak össze. A nagyapa nem sejthette, csak remélhette, hogy az általa megkezdett munkát gyermeke és annak gyermeke is tovább viszik majd. Az álom megvalósult, hiszen a XXI. században készített Árpád pálinkákban benne van minden, amit ez a család hozzá tud adni a pálinkafőzéshez. Szakmai dinasztiák sohasem azért jönnek létre, mert ez volt az alapító szándéka. A hosszú életű családi vállalkozások (dinasztiák) a leghétköznapibb munkák során építik fel saját magukat. Erejük abban van, hogy az apák munkájának hite genetikai erősséggel öröklődik tovább. Amikor a mindenre nyitott, csillogó szemmel apja körül lábatlankodó gyermek mire észre eszmél, már pontosan tudja, hogy ő is azt akarja csinálni, amit az édesapja, mert az anyatej mellé megkapta a család munkájának lelkét is.

árpád pálinka, pálinka, árpád pálinka

A Kisrét Manufaktúra Kft. élete és állandóan fejlődő teljesítménye tökéletes példája a dinasztiák erejének. A pálinkafőzde tavaly (2016) és tavalyelőtt (2015) is kiérdemelte Magyarország Legeredményesebb pálinkafőzdéje díjat Idén (2017) az Országos Pálinkaverseny 2017 versenyen a harmadik helyet szerezték meg. „A TOP háromban lenni mindig nagy elismerés, nagyon örülünk, hogy folyamatosan tartjuk a magas, prémium minőséget” – így kommentálta idei eredményüket Nagy Árpád. Az idei siker letéteményesei a 11 arany, 9 ezüst és egy champion minősítést elért pálinkáik voltak. A Generáció cuvée pálinkájuk (lepotica szilva, birsalma, Irsai Olivér szőlő) kategóriája legjobbja lett. Pedig a vegyespálinka tipikusan kényszerpálinka volt, abból főzették az emberek, amit össze tudtak szedni a kertjeikben. Hiszen milyen pálinkát lehetett főzni az olyan cefréből, amit májustól októberig gyűjtöttek össze egy hordóban? Szóval a vegyespálinka mindig a pálinkák legalsó kategóriájába tartozott. Ebből csúcsminőségű terméket előállítani egyrészt úttörő feladat, másrészt a legnagyobb szakmai kihívás is egyben. „A cuvée (vegyes) pálinkákra egyelőre nincs nagy kereslet, inkább az ínyencek vásárolják, a régi, rossz beidegződést nem tudja levetkőzni magáról, nehéz lesz elfogadtatni, de ez egy szerelem, ahol a főzőmesterek alkothatnak, kiélhetik kíváncsiságukat” - mondta champion díjas pálinkájáról a főzőmester, Nagy Árpád.