Több okból sem. Az a rendszer a gyümölcsöt hivatalosan ételnek és nem pálinkaalapanyagnak minősítette. Bár direkt pálinkafőzésre tilos volt gyümölcsöt termeszteni, azt azért elnézték, hogy a fáról leesett túlérett, illetve minden szempontból ehetetlen gyümölcseikből az emberek pálinkát főzessenek maguknak. Ám azt is tudták a rendszer irányítói, ha azt akarják, hogy a társadalom tagjai jól érezzék magukat a bőrükben, élvezeti cikkeket egyszerűen nem vonhatják meg a néptől, ezért pálinkaügyben is dönteniük kellett, megszületett tehát az aromával ízesített ipari szesz alkalmazása. Így aztán a pálinkákat ipari környezetben (szeszgyárak), ipari technológiával gyártották.

Pálinka, Árpád pálinka, pálinka, árpád pálinka

Napjainkban pálinka néven csak Magyarországon illetve néhány osztrák tartományban termett gyümölcsből, szigorúan szabályozott technológiával gyártott italok hozhatók forgalomba. Más szóval ez azt jelenti, hogy a világon egyedül csak mi magyarok (meg néhány határmenti osztrák) készíthetünk pálinkát. A pálinka egyértelmű védjegyünk lett a világban, pontosan ugyanolyan, amilyen a legendás labdarúgó, Puskás Öcsi. Ha világ bármelyik pontján szóba kerül „Puszkász” bármelyik földlakónak azonnal az jut eszébe, hogy magyar. Pálinka még nem jutott el a puskási ismertségig, de évről, évre egyre többen tudják meg: ha ivás közben annak a gyümölcsnek az ízét érzik, amelyiknek az üveg címkéjén díszeleg, akkor azt pálinkának hívják és a magyarok gyártják.

Pálinka, Árpád pálinka, pálinka, árpád pálinka

A békéscsabai Kisrét Manufaktúra pálinkái Árpád pálinka néven kerülnek forgalomba. A név a főzőmester dinasztia keresztnevére utal, hiszen így hívták, hívják a családi vállalkozás mindenkori vezetőjét, a pálinka minőségéért felelős személyt. Mivel lassan ötven esztendeje foglalkoznak pálinkafőzéssel, viszonylag könnyű helyzetben voltak 2008-ban, a magyar pálinkatörvény megalkotásakor. Ugyanis ők már a törvény megszületése előtt is úgy készítették a pálinkát, ahogyan azt a törvényben leszabályozták: kizárólag gyümölcsből, a törvényben deklarált technológia alkalmazásával. Júliusban a magyarországi gyümölcsérés kellős közepén járunk, sorban, egymás után érnek be a pálinkafőzés alapanyagául szolgáló legjobb gyümölcsök. Cseresznye, meggy, barack, alma, körte, szilva… A pálinkafőzetők már most, a gyümölcs leszedése előtt is jó, ha tisztába vannak azzal, mit és hogyan kell csinálniuk ahhoz, hogy pálinkaterveik a lehető legjobban sikerüljenek.

Az Árpád pálinkatanyán eddig kiválóan éltek a pálinkafőzésben közel fél évszázad alatt megszerzett tapasztalataikkal, és a valóban meglévő helyzeti előnyükből igazi szakmai tőkét kovácsoltak, hiszen 2015-ben és 2016-ban az év „Legeredményesebb pálinkafőzdéje” lettek a kereskedelmi főzdék között, az idén pedig ugyanezen a versenyen a harmadik helyezést értek el. Pontosan tudják, hogy a kereskedelmi főzde sikerei milyen felelősséggel járnak, pontosan tudják, hogy a bérfőzetők többsége azért választja őket, mert bíznak az ország legjobb pálinkafőzdéjében. Ezért nem csak kiváló eszközeiket, főzőüstjeiket, magozóikat, darálóikat és kipróbált technológiájukat ajánlják partnereiknek, hanem tapasztalataikat és szaktudásukat is feltételek nélkül rendelkezésükre bocsátják. Mivel a pálinkafőzés a gyümölcs leszedésével kezdődik, ezért idén megszervezték, hogy bárki, bármikor kérdezhessen tőlük leendő pálinkájával kapcsolatban.

Pálinka, Árpád pálinka, pálinka, árpád pálinka

PÁLINKA INFÓPONT

Az Árpád Pálinkatanya (5600 Békéscsaba, Kisrét 92/2) megteremtette a feltételeit annak, hogy a hozzájuk forduló bérfőzetők számára a főzés és magozás mellett cefrézési, feldolgozási tanácsokat is adjanak a gyümölcstől a palackozásig/fogyasztásig. A cég főzőmesterei állnak az érdeklődők rendelkezésére személyesen, telefonon vagy emailen keresztűl. Telefon: 66/325-859. Email: ertekesites@arpadpalinka.hu.

Nagy Árpád főzőmester néhány hasznos tanácsa nyár közepén:

1. A cefrekészítés ideális hőmérséklete 16 fok, ha ennél melegebb a cefre, akkor nagy illatveszteséggel kell számolni. Házilag ezt a hőmérsékletet például reggel este lecserélt, vízzel teli, lefagyasztott ásványvizes palackokkal tudjuk biztosítani.

2. Minél melegebb az idő, annál gyorsabb az erjedés, rosszabb minőségű lesz a cefre, ezáltal a pálinka is.

3. A pálinkafőzést akkor kell elkezdeni, amikor kész a cefre, a gyümölcs leszedése után a lehető legrövidebb időn belül. Az idő előre haladtával ugyanis folyamatosan romlik a cefre minősége, értelemszerűen a leendő pálinka minősége és mennyisége is.

4. A friss gyümölcs cefréjéből időben kifőzött pálinkában megmaradnak a gyümölcs aromái, nincs kieső veszteség.