Gyomaendrőd valaha cipőgyártásáról és cipészképzéséről egyaránt híres volt. Az Endrődi Cipész Szövetkezet (ENCI) nevét az egész ország ismerte. A szövetkezet azonban a rendszerváltás után eltűnt a süllyesztőben, s a cipészképzés is már régen a múlté. Lábbelit azonban még ma is gyártanak Gyomaendrődön, nem is kis mennyiségben. Mégpedig a Turul Cipő Kft-nél, amelynek gyártósorain a kényelmi és komfort lábbelik mellett különleges színházi cipők, sőt még lovaglócsizmák is készülnek.

A céget – pontosabban annak elődjét –, Hunya István alapította 1986-ban. Ő korábban műszaki tanárként a leendő cipészeket oktatta a helyi szakközépiskolában. A Turul Cipő Kft-nek nincs köze az egykori ENCI-hez, nem abból nőtte ki magát.

Hunya István, Gye., Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd, hunya istván, Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd
Hunya István több, mint harminc évvel ezelőtt kezdett cipőgyártásba Gyomaendrődön. Fotók: Bencsik Ádám (Képgaléria)

– Először hat barátommal együtt egy családi ház melléképületében, egyéni vállalkozóként kezdtem. Több költözés után 1994-ben jöttünk ide a Szabadság téri telephelyre. Húsz évvel ezelőtt, 1997-ben alakultunk kft-vé. Mindenféle lábbelit készítettünk, amit éppen a divat és persze a piac megkívánt. A hazai mellett orosz és szlovák piacokra is szállítottunk – emlékezett vissza a kezdetekre a cégvezető.

– A könnyűipar, ezen belül a cipőipar számára a rendszerváltás utáni évek nem sok jót hoztak. Özönlött be az olcsó kínai áru és egymás után mentek tönkre a hazai cégek. Önöknek hogyan sikerült a túlélés?

- Akkoriban szerencsére akadt egy német partnerünk, akinek bérmunkát végeztünk, így sikerült a túlélés. Legalábbis néhány évig, mert aztán a német partner meggondolta magát Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd, Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd
Évi 150 ezer pár Batz cipőt készítenek.
és továbbállt Romániába, ahol még olcsóbb munkaerőt kapott. Itt maradtam 160 emberrel, munkánk pedig nem volt. Ebbe kicsit belerokkant a cég, sokakat el kellett bocsátanom. Aztán 2003-ban újra fellélegezhettem, mert a Batz Hungary Kft-vel egymásra találtunk. Ők kapacitást kerestek, én meg munkát. Fokozatosan visszavettem az embereket. Akkoriban még csak 2-3 Batz-modellt gyártottunk, ma már jóval többfélét, s a mi feladatunk a modellek fejlesztése is. Sokan kedvelik ezeket a kényelmi és komfort cipőket.

– Mennyit gyártanak belőlük évente, s mekkora részét köti ez le a kapacitásuknak?

– Évente 150 ezer pár Batz cipőt készítünk, melyek Európa szinte minden országába eljutnak. Ez a bérmunka kapacitásunk 80 százalékát köti le. Mivel a Batz Hungary Kft. a közeljövőben a szlovákiai és csehországi terjesztést saját kezébe kívánja venni, ezért úgy gondolom, ez a mennyiség tovább növekszik majd.

Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd, Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd
A Turul Cipő Kft. 120 embernek ad munkát. A dolgozók többsége nő. (Képgaléria)

– A fennmaradó 20 százalék tehát a saját anyagos gyártás. Úgy tudom, színházi cipőket is gyártanak.

– Igen, ez is egy szegmens, amely időnként nagy kihívás, érdekes feladat. Kaptunk már  megbízást XIX. századi férfi gombos cipőkre, lovaglócsizmákra és katonai bakancsokra is. Minden feladatot megoldunk, vannak jól képzett cipészeink, akik szeretik a kihívásokat. Szállítottunk már színházi cipőket Bécsbe, Strasbourgba, Belgiumba is. Emellett gyártunk gyógybetétes gyerekcipőket és kényelmi, komfort felnőtt lábbeliket is.

– Magyarországon ma kevés helyen képeznek cipészeket. Könnyű jó szakembert kapni?

– Egyre nehezebb! Éppen ezért nyugdíjasok is dolgoznak nálunk, például a szabászok közöttTurul Cipő Kft., Gyomaendrőd, Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd
Gyakran készítenek különleges cipőket is.
többen is vannak. Azokat a munkafolyamatokat pedig, amelyekhez nem feltétlenül szükséges szaktudás, betanított munkások végzik, akiknek adott esetben teljesen más szakképzettségük van. Természetesen vannak olyan feladatok, például a cipőfelsőrész-készítés, amit csak szakemberek végezhetnek.

– Hogyan látja a jövőt? Inkább a bérmunkára kívánnak alapozni, vagy a saját gyártást szeretnék erősíteni?

– Elsősorban a saját vonalat szeretnénk erősíteni. Itt többféle irányban is gondolkodunk. A „beteg lábak” témaköre az egyik, ami konkrétan annyit jelent, hogy a cukorbeteg emberek számára szeretnénk puha cipőket készíteni, a bütykös lábúaknak pedig olyan lábbelit, ami könnyen tágul, s ezáltal nem nyomja a fájós részeket. Ezek a cipők egy romániai ortopéd szakemberrel együttműködésben készülnek majd, s partnerünk egy egészségügyi termékeket forgalmazó ottani hálózaton keresztül értékesíti majd a nálunk gyártott lábbeliket. Van egy francia érdeklődő partnerünk is, aki vegán (kizárólag növényi alapanyagú) cipőket szeretne gyártatni velünk. Már terveztünk is neki ilyen cipőt, túl vagyunk az első próbagyártáson, bízunk benne, hogy ez az együttműködés is gyümölcsöző lesz.

Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd, Turul Cipő Kft., Gyomaendrőd
Az új, 800 négyzetméteres üzemcsarnokban 2015-ben kezdték meg a munkát. (Képgaléria)

– Úgy tudom, két évvel ezelőtt építettek egy új üzemcsarnokot is a gyomaendrődi ipari parkban, van tehát hely, ahol gyártani tudják majd az új modelleket.

– Azt a 800 négyzetméteres csarnokot 160 millió forintból építettük. Az összeg 50 százalékát uniós pályázaton nyertük, de jelentős hitelt is fel kellett vennünk. Oda került át a szabászat és a cipőfelsőrész-készítés, 2015-ben kezdtük meg a munkát.  Itt a Szabadság-téri telephelyen maradt a modelléria (gyártáselőkészítés, tervezés), a talpalóműhely, a raktárak és a központi irodák.

– Jól érzékelem, hogy optimistán tekint a jövőbe?

– Igen, úgy gondolom, hogy az elkövetkező években is lesz elegendő munkánk, s hamarosan vissza tudjuk fizetni a felvett hiteleket. Egyre több külföldi érdeklődő jelentkezik nálunk, a tárgyalások előbb-utóbb eredményre vezetnek. Összességében azt hiszem, a gyomaendrődi cipőgyártásnak van jövője.