A gyomaendrődi Sikér Sütőipari és Kereskedelmi Kft. Tompa utcai sütödéjéből napi 7-8 mázsa kenyér és 3-4 ezer péksütemény kerül a boltokba. Szabó Béla, a kft. vezetője úgy véli, a jó kenyérhez nem kell más, csak liszt, víz, só és élesztő. És természetesen jó szakemberek.

A Sikér Kft-t Szabó Béla két tulajdonostársával együtt 1990-ben alapította. Első üzletüket egy endrődi öreg házban nyitották meg, s akkor még maguk a tulajdonosok sütötték a kenyeret. A vállalkozás aztán szépen lassan fejlődésnek indult. Ma már öt élelmiszerboltjuk van (ebből egy Endrődön, négy pedig Gyomán), melyekben a saját pékségükben sütött termékeken kívül egyéb élelmiszereket is forgalmaznak.

Sikér Kft, Szabó Béla, Gyomaendrőd, szabó béla, Sikér Kft., Gyomaendrőd
Szabó Béla sütödéjében több mint negyedszázada sütik a kenyereket és a péksüteményeket. Fotók: Bencsik Ádám. (Galéria)

– Legnagyobb boltunkat 2004-ben nyitottuk meg a gyomai városrészben, a Hősök útja és a Kossuth utca sarkán. Ez egy 350 négyzetméteres, elegáns üzlet. A másik négy ennél jóval kisebb – mondja Szabó Béla, amikor leülünk beszélgetni a Tompa utcai központi irodában. Sikér Kft, Sipos Ildikó, Gyomaendrőd, Sikér Kftl,  Sipos Ildikó, Gyomaendrőd
Sipos Ildikó, kereskedelmi vezető.
Csatlakozik hozzánk Sipos Ildikó, a cég kereskedelmi vezetője is, tőle tudjuk meg, hogy a vállalkozás évi 750 milliós árbevételének csupán kisebb része, mintegy 40 millió forint származik a pékségből, a többi az egyéb élelmiszerek forgalmazásából.

– Nagy a konkurencia a városban, ezért nem egyszerű a feladatunk. Két multi is van itt, amelyek helyben sütik a kenyeret és a pékárut. A mi boltjainkra azonban még ma is jellemző a hagyományos vevő-eladó kapcsolat, amit díjaznak is a vásárlók. Nálunk bárki bátran fordulhat kérdéseivel az eladókhoz, mindenkinek szívesen és kedvesen válaszolnak – hangsúlyozza a kereskedelmi vezető.

Azt már Szabó Bélától tudjuk meg, hogy legalább tizenöt féle kenyeret sütnek, ebből a legnagyobb mennyiséget a hagyományos fehér kenyér teszi ki.

– Bevállalunk olyan termékeket is, amelyeken nagyon csekély a hasznunk, mert drága az alapanyaguk. Ilyen például a tönkölyös, a rozsos és a teljes kiőrlésű kenyér. Nagy a kereslet a csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyerek és péksütemények iránt is – ecseteli Szabó Béla. Hozzáteszi: a péksütemények közül még ma is a kifli és a zsemle a legnépszerűbb.

Sikér Kft., Gyomaendrőd, Gyomaendrőd, Sikér Kft., Gyomaendrőd
A Sikér Kft. boltjaiban nagy hangsúlyt helyeznek a hagyományos, barátságos  vevő-eladó kapcsolatra.  (Galéria)

A kérdésre, hogy miért másmilyenek a péksütemények és a kenyerek napjainkban, mint 20-30 évvel ezelőtt, a cégvezetőtől azt a választ kapjuk: mert korszerűbb a technológia. Nem feltétlenül kell tehát arra gondolni, hogy a kenyér vagy a kifli azért nagyobb, mert több benne a térfogatnövelő.Sikér Kft., Gyomaendrőd, Gyomaendrőd, Sikér Kft., Gyomaendrőd
Más élelmiszerekből is nagy a választék.

S hogy milyen a jó kenyér? Szabó Béla szerint a legfőbb ismérve a kellemes aroma, a  hosszan tartó frissesség és a ropogós, piros héj. Az alapkenyérhez pedig nem kell más, csak liszt, élesztő, só és víz, no és persze mindennek a kulcsa a jó szakember, azaz a kiváló pék. A gond éppen az, hogy belőlük egyre kevesebb van, mert a megyében megszűnt a képzés, a régi szakemberek pedig kezdenek fáradni, kiöregedni.

– A fiatalok számára nem vonzó a fordított élet, az éjszakai munka. A pékek általában este hat óra körül kezdenek és hajnalig dolgoznak, hogy amikor boltjaink reggel fél 6-kor kinyitnak, már ott legyenek a friss kenyerek, péksütemények – mondja búcsúzáskor a Sikér Kft. ügyvezetője.