Sétahajónk a Ciprus Étterem előtti kikötőből indult. Egyórás utunk során a Körös-holtág szépségeit csodálhattuk meg, miközben Csasztvan Andrástól, a Cervinus Teátrum igazgatójától értékes információkat tudhattunk meg a látnivalókról.

Cervinus, sétahajó, Cervinus sétahajó, Szarvas
A sétahajózásra Babák Mihályt (középen), Szarvas polgármesterét is meghívták. A fotókat Rácz Csabi készítette.

A sétahajózás természetesen alkalmat nyújtott arra is, hogy kicsit közelebbről megismerkedjünk a művészekkel. Néhányukat színészportré-sorozatunkban már korábban bemutattuk Olvasóinknak, ezért most elsősorban olyanokkal igyekeztünk szót váltani, akik még nem szerepeltek lapunk hasábjain.

Cervinus, sétahajó, Cervinus sétahajó, Szarvas
Középen Gulyás Levente, jobbról Dósa Zsuzsa.
Gulyás Levente kislányával együtt jött el a hajókirándulásra. Levente a békéscsabai Jókai Színház zenei vezetője, de sok más színháznak, így a szarvasi Cervinus Teátrumnak is dolgozik.

– Először a Tessedik című musical zenéjének megírására kértek fel, majd a Csodaszarvas és a Holle anyó következett a sorban. Zongoráztam és vezényeltem a Monte Cristo grófjában és vezényeltem a Légy jó mindhalálig-ban is. Ami a jövőt illeti, az Ármány és szerelem című darab zenéjét írom majd. A Cervinus Teátrum biztos pont, egy-két évente mindig akad számomra valamilyen komoly feladat – nyilatkozta a zeneszerző, akit a közelmúltban egy kicsit más szerepben is láthattunk a Vízi Színház színpadán. Párjával, Tatár Biankával együtt egy közös zenei esten nemcsak zongorázott, hanem énekelt is.

– Izgalmas és szokatlan volt számomra ez a feladat, s remélem lesz folytatása. Az én fő világom azonban mégis elsősorban a zeneszerzés, szeretek zenélni és összefogni egy zenekart, nem tervezem, hogy énekes zongorista leszek – mondta Gulyás Levente.

A hajón egy asztalhoz ültünk egy fiatal szlovákiai színművésszel, Polák Ferenccel, akit már számos darabban láthatott a szarvasi közönség.

Cervinus, sétahajó, cervinus teátrum,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
Nagy a jókedv: Polák Ferenc (balról) és Timkó János.

– Dunaszerdahelyen születtem, de nem vagyok tipikus városi fiú, szívesen megfogom a kapanyelet is. A Pozsonyi Konzervatóriumban szereztem színész, táncos és énekes diplomát – kezdte a bemutatkozást a mindössze 21 esztendős művész, akit egyebek mellett a Valahol Európában, a Holle anyó, és a Csodaszarvas című előadásokban is láthat az elkövetkező estéken a Cervinus Művészeti Fesztivál közönsége.

Cervinus sétahajó, Cervinus sétahajó, Szarvas
Idegenvezetőnk Csasztvan András volt. Előtérben Timkó János.
Polák Ferenc kivételes adománynak tartja, hogy Szlovákiában és Magyarországon is színpadra léphet. Mint mondta, teljesen más két különböző kultúrában, két különböző nyelven játszani. Neki a magyar az anyanyelve, de ugyanolyan jól beszél szlovákul is.

– Sűrű nyár elé nézek. Itt Szarvason a most kezdődő fesztivál rengeteg feladatot ad. Aztán Pozsonyba megyek, ahol a várudvaron kialakított nyári színházban Shakespeare-darabokban kaptam szerepeket. Ami Szarvast illeti, nemcsak innen a hajóról csodálatos, de a város más részei is nagyon szépek! – mondta a fiatal művész.

Sétahajózásunk során Timkó Jánossal is beszélgettünk, akit leginkább a Valahol Európában című musicalből ismerhet a közönség: ő formálja meg Hosszú szerepét. Most, a fesztivál keretében is ebben a darabban, illetve a Temetés című felolvasó színházi produkcióban láthatjuk viszont.

– Szabadúszó színészként több színházban is játszottam már. Most a szarvasi Cervinus Teátrumban és a tatabányai Jászai Mari Színházban lépek színpadra legtöbbször. Úgy vélem, egyszerre két színház elégendő is, többfelé nehéz koncentrálni – mondta Timkó János, akivel a Valahol Európában szombati előadása kapcsán egy hosszabb beszélgetést is olvashatnak majd.

Cervinus, sétahajó, Cervinus sétahajó, Szarvas
A kikötőben: Varga Viktor főrendező (balról), Bardon Ivett és Nádházy Péter színművészek.

Miután hajónk ismét kikötött a Ciprus Étterem előtt, Varga Viktort, a Cervinus Teátrum főrendezőjét kérdeztük arról, hogyan tekint az elkövetkező napok elé.

– Fáradtan, de optimistán. Úgy érzem, jól állunk, alaposan felkészültünk, erős a stáb. Nagy örömünkre szolgál, hogy az előadásokra már csaknem az összes jegy elkelt.

Cervinus, sétahajó, Cervinus sétahajó, Szarvas
Csoportkép visszatérés után: együtt a színház művészei és a sajtó munkatársai

A VI. Cervinus Művészeti Fesztivál megnyitó musical gálája ma este 20.30 órakor kezdődik. A rendezvénysorozat részletes programját a cervinusfest.hu internetes oldalon olvashatják.