A program előtt néhány perccel érkezett meg a Polgármesteri Titkárság Szalonjába Zsilinszki Orsolya, Szabó Éva, az Esély Pedagógiai Központ intézményvezetője, valamint Császárné Bíró Ágnes jelnyelvi tolmács.

Megtudtam, Orsi pusztán hat számban indul az olimpián: 50, 100, 200 méteres pillangóban; 50, 200 méteres mellúszásban és 400 méteres vegyesben. Elmondása szerint a 200 pillangó az erőssége – a mostani eredményével négy éve döntős lehetett volna.

Zsilinszky Orsolya (úszó) és Szarvas Péter, siketlimpia, Békéscsaba, 20170713
Orsi és Szarvas Péter

A sport mellett a tanulásban is brillíroz, ugyanis a nyáron kitűnővel érettségizett a Szegyában. Egyetemre egyelőre nem készül, azonban marad hű a sulijához: szeptembertől kezdi meg a két éves úszóedzői tanulmányát.

Samsunba hétfőn indulnak, és pont egy hét múlva 20-án, csütörtökön kezdődik az úszás. Csütörtökön kezdődik a szurkolás. (Edzője: Lantosné Jámbor Nóra.)

***

Szarvas Péter polgármester elmondta, a város mindig sokat áldoz a sportra, különösen, ha nemzetközi szereplésről van szó. Hozzátette, az önkormányzat az úszóklubbal és a szövetséggel karöltve a legragyogóbb eredmény elérése érdekében speciális eszközöket (öltözék, szemüveg, békatalp, vitaminok) biztosít Orsi számára.

Békéscsaba városvezetése

elkötelezett abban – fogalmazott Bíró Csaba –, hogy egyenlő feltételeket biztosítson mindazoknak a versenyzőknek, akik olimpiára készülnek. A Közművelődési-, Ifjúsági-, Oktatási-, és Sportbizottság elnöke továbbá aláhúzta, az Orsi körül lévő kiváló szakembereken kívül fontos, hogy egy boldog, szerető család segítette a felkészülését.

Szabó Éva (esély) és Császárné Bíró Ágnes (jeltolmács), Császárné Bíró Ágnes, Békéscsaba, 20170713
Szabó Éva (b) és Császárné Bíró Ágnes

Kutyej Pál, a Békéscsabai Előre Úszóklub elnöke szerint már frázis, hogy a támogatás a legjobb helyre került, de ez így van. Hozzáfűzte, Orsi mindent, amit a kezébe vesz, arannyá változik – utalt többek között a jeles érettségi bizonyítványára. Mind az iskolai, mind a sporteredményei mindannyiunk számára követésre méltó – húzta alá.

Azt követően Orsi mindenkinek megköszönte a támogatást, és természetesen mindent megtesz azért, hogy a legjobb eredményt érje el.

Végül Szarvas Péter jelképesen egy plüss oroszlánt (Bcs. szimbóluma) nyújtott át a mindvégig mosolygós úszólánynak; majd ezt mondta:

„az oroszlán egy bátor állat, légy te is bátor!".

Bíró Csaba, Szarvas Péter, Zsilinszky Orsi és Kutyej Pál, siketlimpia, Békéscsaba, 20170713
Bíró Csaba (b), Szarvas Péter, Orsi és Kutyej Pál - no meg az oroszlán