Munkácsy Mihály Golgota című festményét a jegybank Értéktár programjának részeként kívánta megvásárolni a program Tanácsadó Testületének ajánlása és határozata alapján – a műkincs -vételre vonatkozó lehetőségeken belül-, melyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg – tette világossá korábbi nyilatkozataiban Gerhardt Ferenc alelnök a jegybank Értéktár programjának vezetője.

A hirado.hu megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte: ez az összeg a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió amerikai dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételár, melyet a tulajdonos Pákh Imre nem fogadott el, – kilencmillió dollárt kért a festményért – így a tárgyalások megszakadtak.

Golgota, golgota, 20170713
Munkácsy Mihály Golgota című festménye;  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A jegybank ajánlata továbbra is áll

Leszögezték, jelenleg az MNB Értéktár programjának nincs semmilyen kapcsolata Pákh Imrével. Mindazonáltal a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja továbbra is fenntartja korábbi hatmillió amerikai dollár összegű vételi ajánlatát. A jegybank megjegyezte: az Értéktár program a Munkácsy-trilógiából a Krisztus Pilátus előtt című műalkotást korábban ötmillió- hétszázezer amerikai dollárért vette meg.

Ismert, a Magyar Idők csütörtöki számában az Egyesült Államokban élő műgyűjtő üzletember leszögezte: nincs szándékában eladni a trilógia egyetlen magántulajdonban lévő képét, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni vevőként. Elmondta, a kép állami tulajdonba vételén korábban munkálkodó Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával jelenleg nincs semmilyen kapcsolata, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam más szervével nem tárgyal a kép jövőbeni sorsáról.

Lehullott a lepel

Állandó jelleggel látható lesz a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című darabja, a Kúria döntésének tudatában levetettem a leplet, és egyelőre nincs is szándékomban visszatenni, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott nekünk a bíróság – mondta el a lapnak Pákh Imre.

Jöhet az új eljárás

A Kúria kedden bejelentett döntéséről megjegyezte, jogászai vizsgálják a határozatot és annak várható következményeit. Ismert, hatályon kívül helyezte a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét a Kúria, amely döntésében az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.