Ugye minden ház/bolt/húsüzem ajtaja az utcáról nyílik. Ebből kifolyólag a minap Gila Évával, a Gyulahús Kft. marketing menedzserével – akit érkezésem pillanatában ad hoc idegenvezetői státuszba léptettem, azaz megkértem, hogy vezessen körbe, és meséljen – az Andrássy úti bejárattól vettük be az üzletet.

Gila Éva - gyulahús, gyulahús, Békéscsaba, 20170714
Gila Éva (galéria)
Illetve már a fronton,

a kirakaton arcba jött a messziről jól felismergető, étvágygerjesztő Gyulai Kolbász felvétele – a bejárat fölött pedig akár egy korona ékeskedik a cég klasszikus logója... és az évszám: 1868. Igen, jövőre lesz másfél évszázados a Gyulai.

A boltba belépve balról egy kronológiai plakátot láthatunk a díjakról, amelyen fel van tüntetve a cég első, 1910-es elismerése; jobbra az önkiszolgáló pult, szemben pedig a csemegepult a Gyulahús krémjeivel (felvágottak, sonka, kolbász, májas stb.) dugig pakolva. És számtalan információ minden felületen.

A van idejük az embereknek vásárlás közben olvasgatni? kérdésemre Gila Éva elmondta, abszolút!, mert mindenkinek nagyon tetszenek az új grafikák, a kísérő információkkal; mi több a pénztárhoz érve 1933-as képeslapokat nézegethetnek.

A miképp jön be a Gyulai kolbász a csabaiaknak? felvetésemre azt a választ kaptam, hogyha okosak vagyunk, nem versenytársként, hanem egymást erősítve propagáljuk a kolbászfogyasztást. (És ha valakinek netán kétségei lennének, Csabai vastag kolbász is készül a gyulai húsüzemben.)

Petrovszki Péter - gyulahús, gyulahús, Békéscsaba, 20170714
Petrovszki Péter akcióban (galéria)

Azt követően a kétsporonyi származású, de már évek óta Csabán élő Petrovszki Péter üzletvető kérdésemre elárulta, ilyenkor, a paprika-paradicsom szezonban a messze földön híres

Gyulai Lecsókolbász a favorit.

Hozzátette, a naponta 1 tonna beérkező árunak csak a töredéke van kint a pultokon, ugyanis a lakosságon kívül viszonteladó partnereik is vannak, akik diszkontáron vásárolják a termékeiket (ezek az üzlet hátsó raktáraiban vannak elhelyezve).

Végül az önkiszolgáló pultnál álló Tóth Gáborhoz és fiához, Gergőhöz léptem oda, akik kivételesen Csabai kolbászt vásároltak.

Tóth Gábor és Gergő - gyulahús, gyulahús, Békéscsaba, 20170714
Apa és fia (galéria)

(De messze volt még az ebéd.)