Kis mértékben csökkent az orvosok elvándorlása az utóbbi években, de tavaly még így is 615 doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt – írja a hétfői Magyar Nemzet az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva.

Míg 2013-ban 705 magyar állampolgárságú orvos kérte a bizonyítványt, addig ez a szám 2014-ben 701, 2015-ben 717, tavaly pedig 615 volt.

A mutatók szerint a legtöbb bizonyítványt kérő 35 év alattiak körében is javultak kicsit a számok. 2014-ben 579 fiatal esetében vetődött fel, hogy külföldön vállal munkát, két éve 562, tavaly pedig 470 volt ez a szám.

A célországok között legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Svédország, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot vagy Katart választották. Utóbbi arab államba tavaly 13-an mentek dolgozni.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta: nincs arra vonatkozó statisztika, hányan jönnek vissza Magyarországra azok közül, akik egyszer már úgy döntöttek, külföldre mennek dolgozni. Hozzátette: elvándorlás mindenhol van, a fontos az lenne, hogy mindez ne roppantsa meg annyira az ellátórendszert, mint ahogy az Magyarországon történik.

Forrás: hvg.hu