Kemény téma elgondolkodtató, „ébresztő” mondanivalóval – talán így jellemezhetnénk Dés László, Nemes István, Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter közös alkotását, a „Valahol Európában” című musicalt, amelyet a Cervinus Teátrum immár tizedszer tűzött műsorára.

Cervinus, Vlahol Európában, Szarvas
Az ezer férőhelyes amfiteátrum ezen az estén is megtelt nézőkkel. Fotók: Rácz Csabi

Varga Viktor főrendező annak idején éppen azért választotta ezt a darabot, hogy rádöbbentse a nézőt arra, mennyi embertelenség, kegyetlenség zajlik napjainkban is a világban, s mi mennyire becsukott szemmel megyünk el e szörnyűségek mellett.

Most, a tizedik előadás után úgy érzem, olyan emberközeli és természetes lett a darab, amilyennek elképzeltem, amikor hozzákezdtünk a próbákhoz – nyilatkozta Varga Viktor. – Sokan bíráltak amiatt, hogy az első rész túl „vidám” a szomorú témához képest. Én erre azt mondom: a délszláv háború idején láttam bombát robbanni labdázó gyermekek mellett. Jókedv nélkül nem lehet ezeket a borzalmakat túlélni - örülök, hogy ezt a kettős hangulatot, az egyensúlyt sikerült megteremtenem a darabban.


A Valahol Európában Varga Viktor által színre vitt verziója számos nagyszerű színészi alakításra nyújtott lehetőséget. Egy színésznőt (Dósa Zsuzsát) állított a kegyetlen „Egyenruhás” Cervinus, Valahol Európában, Szarvas
Az egyenruhás: Dósa Zsuzsa
szerepébe, arra gondolván, hogy talán ha nem egy férfi (mert ezt már sajnos megszoktuk), hanem egy nő irtja hidegvérrel a gyermekeket, az megdöbbentheti és gondolkodásra késztetheti a média háborús showműsorain edzett, elfásult nézőket is. A kísérlet sikerült, s ebben a profi művészek mellett nagyon is benne van a Szarvasról és más Békés megyei településekről kiválasztott húsz gyermekszínész teljesítménye is.

Előbbieknél (azaz a profi színészeknél) maradva: talán az egyik legnehezebb szerepet Timkó Jánosra osztotta a rendező.

- „Hosszú” szerepében komoly érzelmi hullámvasúton kell végigutaznom az előadás során. Nehéz, embert próbáló, ugyanakkor nagyon szép feladat. Ráadásul itt a Vízi Színházban jóval nagyobb a tér, mint a kőszínházban, ez is külön figyelmet követelt mindenkitől. Meg kellett tanulnunk a „hosszúlépést”, azaz többet mozogni, nagyobb területet bejárni úgy, hogy közben továbbra is teljesen igazodunk a zenéhez. Jó a darab, örökös a téma és nagyon jó csapat állt össze, beleértve a háttérmunkásokat is – nyilatkozta Timkó János. Mint mondta, a darab még szép jövő előtt áll, hamarosan a szlovákiai Nyárasdon illetve Szentesen is bemutatják.

Cervinus, Valahol Európában, Szarvas
Suhanc és Hosszú, azaz Szemerédi Bernadett és Timkó János.

A csapat felkészültségét dicséri, hogy még a második felvonásban bekövetkezett kisebb technikai malőr sem törte meg a lendületet. Bár a zene nem szólalt meg a kellő pillanatban, az ének mégis felcsendült a szereplők ajkán. Varga Viktor ezt utóbb úgy kommentálta: a gyermekszereplők igazi profizmusról tettek tanúbizonyságok.

*

A VI. Cervinus Művészeti Fesztivál ma (július 17-én) este egy kétnyelvű (szlovák és magyar) zenés irodalmi összeállítással folytatódik. Arról, hogy a július 25-ig tartó programsorozat keretében mi mindent láthatnak még, a cervinusfest.hu internetes oldalon részletes információkat találnak. S ne feledjék azt sem, hogy a Cervinus Teátrum minden este ajándéksorsolással kedveskedik a nézőknek!

Cervinus, Valahol Európában, Cervinus Művészeti Fesztivál, Szarvas