A kincs eredeti tulajdonosa egy magas rangú római tisztviselő lehetett, aki a mai Polgári területén élt és vélhetően egy barbár betörés alkalmával rejthették el a kincseket valamikor a 4-5. század környékén.

Dézsy Zoltán rendező a Seuso-kincsekről készített dokumentumfilmje kapcsán nyilatkozott az M1 Ma Este című műsorban, elmondta: sosem gondolta volna, hogy valaha újra láthatóak lesznek ezek a kincsek, melyek pontos száma akár a 200 darab fölöttit is megütheti, de a legfontosabb, hogy a leletegyüttes, melyet Seuso néven ismerünk, már hazánkban van.

Dézsy Zoltán mesélt filmjéről, arról is, hogyan rekonstruálta Sümegh József, a kincseket megtaláló kiskatona 1980-ban történt halálát. Elmondása szerint megölése nem egy előre tervezett gyilkosság volt, hanem egy nézeteltérés során halhatott meg, melyet aztán öngyilkosságnak álcáztak a tettesek – mondta el.

A filmből, mely a közeljövőben a Duna Televízión lesz látható kiderül, hogy Sümeg József két mai napig még ismeretlen személlyel ment fel a Köztár-hegyi Borbélypincéhez, de onnan már csak ketten jöttek le, Sümeg ott maradt, és a kincsek sem voltak már meg a helyszínelés alkalmával – magyarázta.

Később a 2006-os kormány ugyan visszavásárolhatta volna a kincseket, de mégsem éltek a lehetőséggel. A filmben erről is szó lesz – mondta el a rendező.

Magyarország mindenképp gazdagabb lett azzal, hogy visszakerültek a kincsek. Ez az ország sikere, mely megmutatta, hogy hazánk képviseli saját érdekeit, és vissza tudja szerezni azokat a kincseket, melyeket annak idején elvittek – hangsúlyozta Décsy Zoltán.

Forrás: hirado.hu