Este, úgy 19.38 fele egy arany korongba úsztam kocsikámmal a Lencsóról a Békési út felé (ott lakik a Meseház). R-GO nyugatnak tartottam. Amikor az egyik kereszteződésnél rábámészkodtam két fehérnépre, de közben lassan-lassan kanyarodtam jobb kéz felé, rám szólt az ív másik sávjában várakozó, a kilencvenes évek egyik nagy WC-s bácsija, hogy „előre nézz!". Miközben nem voltam szabálytalan, csak lassú. Amúgy a fej tényleg a Winchester dizsiben volt WC-s bácsi; mi több, egy kartonra rá is írta: egy alkalom 20 forint; bérlet: egy százas.

Veres Meseház Kriszta ezüst,

de ha rásütött a nap aranyszínű ruhában fogadta a népeket. Kérdésemre, hogy honnan ez a rengeteg illusztris fellépő?, elmondta, a muzsikárés vendégek elmondása szerint a hely alapvetően egy autentikus varázzsal bír, azonfelül mindig elájulnak az értő közönségtől. Értsd, itt nem úgy hallgatják a jazzt, mint Pesten, hogy közben falják a rántott hús-tört buronya kombót, hanem leginkább a szinkópákat habzsolják.

Veres kriszta - meseház,  veres krisztina, Békéscsaba, 20170718
Itt van Kriszta, de ki nevet a kép szélén? (galéria)

Hozzátette, a Csabára hazajáró Grencsó Pisti először 1993-ban találkozott a San Franciscó-i származású Lewis Jordan-nel (akinek naná, hogy magyar felesége van). A két muzsikus arc se perc alatt jazz- és vérszerződést kötött egymással, amely idővel egy közös albumhoz csalogatta őket. Az évek teltek, és az élmények egy vad, dögös koncepcióvá forrtak össze.

A Meseházban az aranyszínű

alt szaxofont fújó Jordan, és a számtalan fúvós hangszerrel jó barátságban lévő Grencsó alatt Benkő Róbert lépegetett a bőgő csupasz nyakán. Olykor Lewis letolt néhány strófát a fülkagylónkon – amely alapvetően minden hangnemet súrolt, de a mély tónusa révén az összes zenei összképbe passzolt. Balladázott. Angolul. Néha magyarul, lévén magyar asszonya van.

Lewis jordan és grencsó istván - meseház, grencsó istván, Békéscsaba, 20170718
Jordan & Grencsó Company (galéria)

Közben a mai grosszóval kapcsolaban Veres Kriszta elmesélte, hogy a minap felhívta a Grencsópista, hogy „hamarosan jön az amerikai barátom... és annyira szép ez az udvar!, nem akarod meghívni?" „De!", érkezett a bő, megggyőző válasz.

Kifelé a Meselázból,

a szemben terpeszkedő Kotró előtt összefutottam Gegémmel. Ezer éve nem láttam. Él. Virul. Mosolyog. Egyszer, még a 2006-os választásoknál úgy ment be az egyik kazinczys körzetbe voksolni, hogy

Itt lehet szavazni a Fideszre?

(Elfogytak a mondatok, szavak, vesszők...
Csak . van)

http://hir6.hu/cikk_galeriak/170719_Amerikai_valosag_a_Meselazban_esemenyfoto/