„Hát kérem szépen nem mindennapi dolgot láttam már másodjára…!

Van a városban egy fiatal aki körmöket köpköd a kocsijából…! Szuzuki swifttel járkál békéscsaba területén és lehúzott ablakkal köpi a körmöt!!!

Valaki találkozott már vele, mit csináljunk…???

Szavakat nem találok áll a pirosnál és nagyturha hangokkal köpi ki az ablakon a körmöt és már többedjére látom!!!! Tudja valaki ki az???”

Facebook dislike, dislike, facbook, 20151213
A hozzászólások egyöntetűen bagatellizálják el és ítélik meg úgy, hogy ez semmi, kvázi a világ legtermészetesebb dolga.

Körmöt, rágót kiköpni (vagy szimplán: köpködni), csikket, sörös dobozt eldobni, padot firkálni, házfalra vizelni… egyre megy. Mert hát annyi szörnyűség történik a világban, ne legyünk már kicsinyesek, kit érdekel egy kis utcai gusztustalankodás?

Kinyihár József azonban nem azért ragadott klaviatúrát, mert nem osztották a véleményét, hanem azért, aki nem osztozotta azt.

N. Monika Daniella, adatlapja szerint hadnagy, profilképe szerint rendőrautó, hozzászólásban ugyanis arra buzdítja az időközben megkerült körömköpködő deviánst, hogy „szarja le a rossz kommenteket”. Így aztán József nem átallott a rendőrséghez fordulni:

„Egy Facebook csoportban találtam egy, békéscsabai rendőr hadnagy véleményét egy, az autójából szemetelő úr védelmében, miszerint, az autóból szemetet dobáló úr ne vegye magára a dolgot, szabad szemetelni a gépjárműből. Érdeklődni szeretnék, hogy akkor a Rendőrség szerint:

- Autóból, motorból, autóbuszból akár utasként, akár sofőrként az úttestre kidobhatom a szemetet, csikket, körmöt, üdítős dobozt, bármit, mert ez nem ütközik a jelenleg hatályos szabályokkal. És ezt tehetem mind álló, mind járó gépjármű esetén.

- A rendőrség szerint fenti cselekedetemmel nem sértem a 2012. évi II. törvény 150. "Köztisztasági szabálysértés"-ben taglalt szabályokat, a szabálysértést nem követem el, nem vagyok felelősségre vonható ennek értelmében. (…) Kérem Önöket, hogy hivatalosan erősítsék meg azt, amelyet kolléganőjük a közösségi oldalon mondott, miszerint a gépjárműből kihajított szemét nem sért semmilyen jogszabályt, törvényt, és aki ezt a cselekedet megteszi az nem vonható felelősségre szabálysértés miatt. (…) Illetve kérném a kolléganő megfelelő továbbképzését, hogy a jogszabályokat megfelelően sajátítsa el, mielőtt azokkal kapcsolatosan tanácsot adna a Rendőrség képviseletében, a Rendőrség álláspontját sugallva.”

Mindezt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnak címezve – helytelenül, hiszen az adatlapon a BRFK, vagyis a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerepel. Azt, hogy az adott hölgy nem a BMRFK állományát erősíti, dr. Vargáné dr. Szombati Andrea r. őrnagy is megerősítette.

A levelet és kérdéseinket eljuttattuk a BRFK-hoz, ám onnan, cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk.

És nálad mi veri ki a biztosítékot?