Az első etap (ígérem, továbbá nem számozom a programokat) a Zenepavilonnál kezdődött. A filagóriánál a város prominensei megkoszorúzták Báró Harruckern János György szobrát; azt követően a helyi fúvószenekar felvezetésével mindenki átsétált az Evangélikus Ótemplomba.

A gyönyörű építményben

a hálaadó istentiszteletet követően Frankó Anna, a települési nemzetiségi önkormányzat elnöke, majd Babák Mihály polgármester beszélt.

Szarvas első embere többek között szlovákul köszöntötte a megjelenteket.

Babák Mihály, babák mihály, Szarvas, 20170722
Babák Mihály (+ képek)

Elmondta, e városban a 295 év alatt mennyi emberi sors torlódott és halmozódott össze – vágyak, álmok, siker és kudarc; mennyi bizakodás, küzdelem, vágyakozás, újrakezdés, alkalmazkodás, konfliktus, verejték, áldozat és vér.

Szarvas várost

akkor telepítették újra őseink – folytatta –, amikor a török hódoltság elpusztította ezt a vidéket... Szarvas volt korábban is, csak nem így nevezték, tehát van történelme a városnak. Csak hát a törökök, az iszlám bejött hozzánk, elüldözött minket, és elment. E vidéken pusztaság lett, sivárság, kanális, pocsolya, mocsár.

Hozzátette, az újratelepedők fantasztikus dolgot vállaltak: egy új város megalkotását; újfent megadták ennek a város lehetőségét, hogy itt emberek éljenek, nekünk hazánkká, otthonná váljon.

Szarvas295, szarvas, Szarvas, 20170722

34 tót család vállalkozott arra, hogy elkezdik a település megépítését. Micsoda erő, elszántság volt ezekben a családokban. Sokat köszönhetünk nekik – húzta alá Babák Mihály.

Azt követően Babák Mihály,

dr. Melis János jegyző, illetve Lázár Zsolt esperes, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket és díjakat adták át. (A teljes névsor a cikk végén!)

A délután a Letelepedési Emlékműnél folytatódott, végül egy pohárköszöntő keretében a kitűnteteket köszöntötték a Templom téren.

Lázár Zsolt (b), Babák Mihály, Kohut Andrásné és dr. Melis János, szarvas, Szarvas, 20170722
Lázár Zsolt (b), Babák Mihály, Kohut Andrásné és dr. Melis János (galéria)

Az ünnepségre a koronát pedig a Vízi Színház színpadán tették fel: a Cervinus Teátrum Csodaszarvasával.

***

Szarvas Városért Kitüntetésben részesült Szarvas Város Barátainak Köre Egyesület, Kohut Andrásné, valamint Posthumus Lohr Gyula.

Közszolgálati díjat kapott Bencsik Ferencné, Benyóné Török Éva Judit, Gombár Mihályné és Horváthné dr. Kepenyes Edit.

Pedagógiai elismerést érdemelt ki dr. Kaiser Imréné és Dankóné Szűcs Éva; Posthumus Podani Mihályné Döge Ildikó, Dobruczky Istvánné.

Közegészségügyi díjat érdemelt ki Pekár Mihályné, dr. Kovács Béla Gyuláné, Vas Béláné, Csapó Julianna Katalin és Bobvos Pálné.

A Szociális tevékenységért díjat Szurominé Bánfi Éva Editnek, Gombár Györgynének, az Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó Klubnak, Német Andrásnénak és dr. Kozma Györgynek ítélték oda.

Védelmünkért elismerést vitt haza Strobbel József, Bohák János, Kovács Bence, Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Müller Zsolt.

Szarvas Város Kulturális Életéért díjban részesült Dernovics Péter, Baginé Tóth Erika, Uhljar Mátyásné, Himerné Duló Erika és Paviloni Zenekarok 1964-1983.

A Szarvas Város Gazdasáf-fejlesztéséért díjat Cool4u Klímatechnikai Kft.-nek adták át.

A Szarvas Város Ifjú Tehetsége Kitüntetést ebben az évben Lázár Dániel Zsolt, Frankó Dániel, Sinka Imre Dominik, Urbancsok Anett és Mulholland Sadie Anne nyerte el. Végül a legsokoldalúbb diák, Himer Tünde kapta meg a kitüntető oklevelet.