Dévaványáról indul a blues. Illetve sok minden… de jelen esetben a csocsó – ma erről a sportról éneklünk. A lényeg, hogy miután Földi Zsolt, a Dévaványai Csocsó Egyesület alelnöke néhány éve megkezdte a békéscsabai Gésziben a matematika tudományának a kibogozását, párhuzamosan iskolásította az intézményben a csocsó fedőnevű szerelmét is. Mi több, megyésítette. Csapata a ezév februárjában az országos bajnokságon számos serleget zsákolt be.

Tulkán Tímea és Földi Nóra, csocsó, Budapest, 20170211
Tulkán Tímea és Földi Nóra
A Magyar Bajnokság 1. fordulóján (a 2. forduló novemberben lesz) a dévaványai Földi Nóra (naná, hogy Zsolt húga) női egyéniben országos első lett; míg női párosban pedig Nóra a békéscsabai Tulkán Tímeával (Békéscsaba) második lett. Azonfelül semi-pro (félprofi) párosban 3. helyezést ért el Szeverényi „Fodrász" Dániel (Békéscsaba) és Kósa György (Mezőberény).

Szeverényi Dániel és Kósa György, csocsó, Budapest, 20170211
Szeverényi Dani 
és Kósa György
Szóval ez az egész siker a Dévaványai Csocsó Egyesületből indult útjára, s mióta Zsolt Békéscsabán tanít, kvázi az egész megyét a kezében tartja. (A ványai klub küldetésként a „csocsózni!" jeligét ikszelte be.)

Telefonon faggattam, válaszolt:

S miután feldobtam egy frázist, hihetetlen, hogy milyen népszerű ez a sport – ráadásul rém egyszerű eszközökkel. Elmondta, annyira nem egyszerű, hiszen egy versenyasztal potom 400-500 ezer forintba kerül.

Hozzátette, amúgy a magyar csocsó 4-5. helyen tanyázik a világon.

Miközben Ványa egy alföldi nagyhatalom, akik a világban is domboríthatnának... – de ezt már én mondom. Megjegyezte, lehetne, ha lenne rá pénz... mert akkor ki tudnának jutni a világba, és akkor nemcsak az országos ranglistán szerepelhetnének szépen.

És Budapesten nincs olyan fószer, aki felkarolná a húgodat? kérdésemre szomorúan megjegyezte, senki, ugyanis a csocsó nem annyira népszerű. Jóllehet, a nagyemberek azon dolgoznak, hogy olimpiai sportág legyen, ezáltal lökést kaphatna a dolog...

Továbbá Zsolt Nórával kapcsolatban elmondta, húga 10 éve kezdett el játszani, amikor még szinte el sem érte az asztalt... ma már eljutottak odáig, hogy a Mestert tanítja. Amúgy számtalanszor gurítanak párosban.

S vajon mi a Nóri erőssége? Gyors? Stb.?, nagyívűmre kifejtette:

összetett: a védekezései, a támadásai nagyon kemények. Hozzáfűzte, a kocsmai csocsónak semmi köze ahhoz, amit a versenyen látunk – mert körülbelül egy 50 oldalas szabályzatot tudni kell.

Földi Nóra és Földi Zsolt, csocsó, Budapest, 20170211
Nóri és Zsolti

Nórának elől van egy olyan lövése – folytatta –, amely általában 80-90 százalékban kapuba talál.