(Az írás február 25-én jött ki először; és aki elkövette: Molnár Zsófia.)

Vannak vállalkozók és vannak vállalkozóbbak.  Várkonyi Tibor az utóbbi kategóriába sorolható. És csak azért nem „leg”, mert feljebb mindig lehet.

Várkonyi Tibor éppen 25 éve csöppent bele a vállalkozói világba. Előtte egy évtizeden át a Hunyai MGTSZ-ben dolgozott, mint gépkocsivezető, traktoros, és mezőgazdasági gépszerelő. A mezőgazdasági munkában is nagyon sok tapasztatott szerzett a mindennapi munkák során. 1992-ben kivált a TSZ-ből és hitelből megvásárolta első saját teherautóját valamint egy traktort, amivel kezdetét vette a vállalkozás. Fő profilja a fuvarozás lett, de emellett földműveléssel és növénytermesztéssel is foglalkozott – vagyis az első pillanattól kezdve két lábon állt.

Várkonyi tibor, traktor, Hunya
Megpihen a gép is (galéria)

A rengeteg munkának köszönhetően rövid idő alatt mindkét területen ismert és elismert lett, mely magával hozta a folyamatos fejlesztést a vállalkozásban. Újabb mezőgazdasági- és egyéb munkagépeket vásárolt, melyekkel jelenleg is mezőgazdasági bérmunkákat végeznek a környező település gazdálkodói részére szolgáltatásként. Időközben családi gazdálkodássá lett a vállalkozás, amelyet felesége, Kati és a két gyermeke nélkülözhetetlen munkája mellett vezet és melynek a mai napig aktív részese. Betakarításkor a kombájnt maga vezeti: a szeretett és fontos pozíciót még nem sikerült senkinek elbitorolnia.

A fuvarozási vállalkozás mára tizenhárom tehergépjármű szerelvényt tudhat magáénak. Azt, hogy tökéletes munkát végzenek, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legnagyobb megrendelőjük – immár 23 éve – maga a Bonduelle multinacionális cégcsoport, melynek csemegekukoricát és zöldborsót szállítanak a betakarítási szezonban a nap 24 órájában – ez embert és gépet nem kímélő feladat.

2016-ra sikerült olyan elégedett ügyfélkört kialakítaniuk, hogy a Várkonyi T Trans Kft. kamionjai nem sok időt töltenek a hunyai telephelyen – állandó mozgásban vannak.

Várkonyi t trans, fuvarozás, Hunya
A Várkonyi T Trans járművei két fuvar között (galéria)

A legújabb  – ami nem annyira új, de attól még a legújabb – dobás pedig a Várkonyi Bisztró és Bár, Gyula város egyik, ha nem a legkedveltebb vendéglátója.

Csodálatra méltó az, amikor valaki a szakmájától tökéletesen különböző dologba fog pusztán azért, mert az álmait követi – és ebben is képes maximumot produkálni.

2013-ban került eladósorba a Gyulai Kossuth utcai romos ingatlan. Várkonyi Tibor régi vágya volt egy lacikonyha-hentesbolt kettő az egyben üzlet: szerette volna a saját készítésű kolbászait árusítani. Aztán a terv átalakult: a gyermekei kérésének engedve pizzériára változott, de felismerve a piaci űrt és az igényeket, végül úgy döntöttek, létrehoznak inkább egy éttermet. Egy Bisztrót, ami egy kicsit mást és többet nyújt a megszokottnál, olyat, amilyen talán egész Békésben nincsen. Olyat, ahol nem tudod eldönteni, hogy a kellemes környezet, a végtelenül kedves és színvonalas kiszolgálás vagy a páratlan ízélmény miatt térsz-e vissza újra meg újra.

Várkonyi tibor, várkonyi bisztró és bár, Gyula
Várkonyi Tibor (még több kép)

Büszke arra, hogy a nyitás óta elvégzett munkának köszönhetően mára már nem csak városi és megyei szinten ismerik el a Bisztrót, amelynek köszönhetően úgy érzi, Gyula város nívójához is hozzá tudtak járulni. Várkonyi Tibor azt mondja, ételeik nem csak szakácsaiknak, hanem a friss alapanyagoknak is köszönhetően olyanok, amilyenek: törekednek arra, hogy fagyasztott árut minimális mennyiségben használjanak fel – a húsokat és a zöldségeket egyaránt helyi kereskedőktől szerzik be, frissen, minden nap.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e további tervei, Várkonyi Tibor igennel felel, de a részletekbe egyelőre nem avat be. Három sikeres vállalkozás ide vagy oda, nincs szüksége noteszre – mindent fejben tart. Miért ne jöhetne hát a negyedik?

Várkonyi bisztró és bár, várkonyi bisztró és bár, Gyula
Várkonyi Bisztró és Bár - a déli csúcs előtt

Azt mondja, nem tud úgy elmenni egy koldus mellett, hogy ne adjon neki pénzt, mert adni öröm. Ha egy egyesület vagy alapítvány a támogatását kéri, és úgy ítéli meg, hogy jó célt szolgál, szívesen segít. Ahogy örömmel és nem kevés pénzzel segített a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak a közelmúltban vagy előszeretettel támogatja a megyei sportéletet: a gyulai küzdősportot és súlyemelést valamint a kondorosi focit és a békéscsabai kézilabdát. Ha akad egy kis szabadideje, motorra pattan és járja az országot, Európát. A Viharsarki Motoros Baráti Társaság tagja, velük együtt is jótékonykodik: legutóbb a Dánfoki Üdülőközpontnak szánt életmentő defibrillátorra indított gyűjtés egyik kezdeményezője volt. Várkonyi Tibor számára a pénz egy eszköz, melyet nagyszerű dolgokra lehet fordítani, mellyel picit jobbá tehető a világ. És hiába állítja, hogy a jó szerencsének köszönheti, hogy ott tart, ahol, hogy a dolog titka a „jókor jó helyen”, ez nem ennyire egyszerű.  A siker mögött ott van a kőkemény, alázatos munka és a nemes lélek. Ettől lesz ő a leg.