Vantara Gyula (Fidesz) megyei fejlesztési biztos elmondta: bruttó 682 millió forintnyi európai uniós támogatás révén újul meg Békéscsabán és Gyulán két-két, Orosházán egy iskolai kollégium épülete. Négy beruházás már befejeződött, az ötödik, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium kollégiuma is elkészül az új tanévre.

Hozzátette, a Trefort Ágoston Szakgimnázium és Szakközépiskola 155 férőhelyes kollégiumát 137,4 millió forintból korszerűsítették.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, tavaly novemberben kezdődtek meg a munkálatok, kicserélték a nyílászárókat, szigetelték az épületet és napelemes rendszert építettek ki. A felújítás a Trefort-kollégium mellett érintette a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium kollégiumát is, a két pályázat összesen 275 millió forintot jelentett, 100 százalékos támogatással. Kiemelte, hogy a beruházások révén 80 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: ha nincs elegendő számú, megfelelő tudású szakmunkás, akkor a termelői bázis nem tud olyan szintre emelkedni, amely biztos jövőképet mutat az ország számára. Ezért döntött a kormány a szakképzés megerősítéséről - tette hozzá.

A KDNP-s politikus idézte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérését, amely szerint Európában egy évtizeden belül ötből három álláshelyet csak magasan képzett, folyamatos megújulásra, továbbképzésre kész szakember tölthet be, s ebbe a középfokú végzettségű betanított munkás is beletartozik.

Szarvas Péter (független), Békéscsaba polgármestere örömét fejezte ki, hogy a BSZC-be járó tanulók száma nő, a foglalkoztatói kör bővül. Megjegyezte: a tavaly szeptemberben, az országban egyedülálló módon újonnan indult rendészeti képzésre 50-en jelentkeztek, idén ősszel már 75-80 diák kezdi meg a tanulmányait e szakon.

A BSZC nyolc szakközépiskolájába szeptembertől 6200 diák jár, emellett az intézmény 852 munkavállalója mintegy kétezer felnőtt képzését is végzi - mondta Mucsi Balázs.