Az első a járdázásról szólt: Miképp lehetne leszoktatni a bringásokat a járdázásról?

A második egy agresszív, paréj bringásról: Baleset volt, te Gyökér – avagy Dorkáért akár ölre is mennék

És a mostani pedig az összefüggő kerékpárút-hálózat hiányáról... azaz az első cikkel kapcsolatban keresett meg minket egy kedves ember.

Olvasónk szerint sok problémát megoldana, ha létezne Békéscsabán egy összefüggő kerékpárút-hálózat (többek között nem járdáznának a fejek). Továbbá, ha biciklivel el akar jutni a Derkovits sorról a Szarvasi úti Top Shopba, és betartja az összes közlekedési szabályt: szó szerint a sok le- és felszállás miatt bohócot csinál magából.

Bringások a járdán, kerékpár, Békéscsaba, 20170705
Járdások (galéria)

Mindezzel kapcsolatban, 17 napja megkerestem a békéscsabai önkormányzatot; ez volt a kérdés: mikorra tervezik a meglévő kerékpárút összekötését/meghosszabbítását?

Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, noha megígérték...

***

Bánatomban lekerekeztem (amúgy imádok bringázni) egy laza Pásztor utca-Gyulai út távot – a kórházba mentem, de most nem ez a fontos, inkább megnéztem az általam is előszerettel használt, kertek alatti szokásokat.

A Pásztorról

a Napsugár ovi, 8-as számú bölcsőde irányába indultam: minden nagyon szabályos volt, hisz az autóúton haladtam, kivéve, hogy nekem jobbról/neki balról egy kocsis néni kissé harcosan, kisívben vette a nagyívet, de megmaradtam.

Az ovi, bölcsi és volt József Attila általános (ma a BIC intézménye) között egy széles járda húzódik, hogy a mentők, rendőrök, tűzoltók stb. elférjenek. Itt főként gyalogosok, babakocsit tologató szülők, bringások és néha robogók(!) haladnak. Az utóbbi két jármű általában nem kívánatos közlekedési forma a járdán. Miért?

Majd balról a Lencsó közház, jobbról a kishíd, ahova egy vékonyka járda vezet – erre vettem az irányt. Itt lett is egy kis járgánydugó: én a jobb oldalon, szemből bringás, e-kerós, robogó (a járdán!), naná, hogy az utóbbi csóválta a fejét, mert kiesett a tempóból.

Kishíd, balra el, és már a Felső Körös soron voltam, ahol szintén csak járda van, de mellette a fű sem terem, hiszen, ha káosz van (értsd: szemből is érkezik a forgalom), akkor az udvariasabb közlekedő lemegy a járdáról, az évtizedek óta kitaposott szakaszra. Egy szembejövő, szintén kerékpáros nő alapból a járda mellett ment, így amikor elhaladtunk egymás mellett, Angliáztunk: ő az én jobbomon, én a bal oldalon tekertem.

Árpád sor - bringaút, bringa, Békéscsaba, 20170726
Kókola a sivatagban (galéria)

Nem sokkal később ismét szemből jött egy fazon, de most én mentem le, „hello, elfértünk volna!", mondta előzékenyen... Persze az én száz éves bringámmal, amelyik alapjáraton úgy csámpázik, mint egy pityókás kacsa.

És jött a zsilip.

Valaha, úgy '82-ben a vastag betonkorlátról ugráltunk Márton Robival a fejeseket, amit a mai skacok már csak a vizes vb-n láthatnak. Na, jó nem. Most sokkal ügyesebbek a gyerekek.

Majdan jött egy tök szabályos, szép kis 800 méteres szakasz a Felső Körösön... közben madárfütty, nyugalom, vadászkuty't terelő juhászarc. Nem is értem, miért futnak fülessel az emberek, amikor a külső hangok sokkal dögösebbek, pláne, ha jön a villamos.

Nagyhíd, jobbra el, és már ott is volt Békéscsaba egyik legegészségesebb intézményének, az Árpád Fürdőnek a sarka; az Árpád soron továbbra is szabályos voltam, lévén autóúton csurogtam, de azt sosem értettem, hogy párhuzamosan miért bringáznak az emberek a járdán? (Ott szokták elütni a kollégáimat.)

Közben a forgalommal szemben jött egy strandoló-pancsoló bringás fej, később több is... (be hányszor szoktam én is így tenni).

Árpád sor - bringaút, árpád sor, Békéscsaba, 20170726
Matt

Az Árpád sorról egyenesen áthajtottam a Bajza utcán, föl a járdára (szabályos?), és végre, a Jaminából kígyózó, jó öreg bringaútra vetett az utam. Jó 8 perc után! De ezt nyilván magamnak és a praktikának köszönhetem. Ám itt sem volt minden Amerika: szükségfavágók vágták a fát és keresztbe az utat. Két megoldás létezett: vagy a járda, vagy a sztráda.

Majd balról érkezett a tarfikos kishíd, ahol ugye tolni kell a bicajt.

És a cél:

a kórházba (Békéscsaba másik legegészségesebb intézménye) és a világ legnagyobb szabálytalanságai:

a, átmegyek a zebrán túloldalra, és a járdán hajtom tovább a gépet (így történt)

b, maradok a bringaúton (itt van például a Munkácsy Emlékház, csak mint támpontot említettem), akkor pedig a zárón kell átmennem a kórházhoz

Megérkeztem és visszafele... minden ua. volt.

A Napsugár ovinál találkoztam egy nagyon rég nem látott ismerőssel. Babacsokit tolt. Régen szomorú lyány volt. Most fülig ért a szája.