Mi, békéscsabai Pásztor utcai lakosok úgy 5.00 körül hangos típusú, huszonéves srácokra ébredtünk, akik autótetőket csapkodtak. (Nyilván tesztelték, hogy melyikben van riasztó.) Mire kimentem az erkélyre csak a csávók hangját hallottam.

Úgy 7.35 körül

szól a (vad)feleségem, hogy gyere, balhé van az utcán! Gyors' eldobtam a borotvát, és usgyi ismét az erkély: annyit láttam, hogy egy erősebb testalkatú harmincas fiatalember épp a földre ragaszt egy fejet.

Autótolvakok a lencsón, autótolvajok, Békéscsaba, 20170802
Tájkép kiscsata után

Megtudtam, a hajnali órákban (úgy 5.00 és 6.00 óra között) a nagybani piacnál elloptak egy Iveco kisteherautót. A tulajdonos, aki az egyik tolvajfogó volt, a Pásztor utcai helyszínen elmondta, ugyan az indítókulcs a járműben volt, mert egy másik haverja hagyta ott a piacnál, mert váltottak, de az jól el volt dugva.

Ez a két majom, mutat a két zavart tagra, meg ellopta.

A kocsitulaj azon nyomban, még kora reggel jelentette a rendőröknek az esetet, akik ki is mentek a Bertóthy udvarba helyszínelni.

Közben felhívtam

egy másik haveromat, folytatta, hogy mi az ábra, s míg beszélgettünk, épp vele szemben jött, a már összetört elejű autóm, ő pedig egyből utánuk ment, azaz lekövette őket. Az tolvajok ide, a Lencsóra jöttek. Addig egy másik haverommal mi is kijöttünk, és láttuk, ahogy bementek az egyik boltba, és miután kijöttek, elkaptuk őket.

– Összetörtétek a kocsit? – kérdezte a tulaj az egyik fiút.
– Nem! – válaszolta.
– Nem tudod miről van szó, mi? És a kulcs miért volt nálatok?
– Én vezettem – felelte a másik.
– Állítólag valami szakállas ember azt mondta nekik, hogy hozzák el a kocsit, mert ha nem, akkor ők kerülnek bajba. Van szakállas ismerősöd? – de ezt már a tulaj másik haverja mondta/kérdezte.
– Nem ismerek olyat.
– Miért kellett nekik a járgány? – ezt az okos kérdést már én tettem föl.
– Nézz már rájuk!
– Ha annyira fontos lett volna kivisszük külföldre.
– Többe kerül a benzin, te barom!

***

A szomszéd kisboltos nő épp kint cigarettázott, amikor azt látja, hogy összeugranak az emberek az utcán, de elmondása szerint rövid volt a rajtaütés.

Közben megjöttek a rendőrök is.