Hiába egyeztettem pontos helyszínt/időpontot a mezőberényi mentőállomás vezetőjével, tudtam, még az interjú előtt akár 10 perccel is lefújhatjuk a beszélgetést. Ugyanis, ha riasztás van, akkor riasztás van... azaz, akkor minden a háttérbe szorul. De mindenkinek szerencséje volt.

A mezőberényi Guti Ambrus először fémipari szakmunkásnak tanult. Néhány évig a szakmáját gyakorolta – időközben körbenézett az nagyvilágban, de elmondása szerint ez nem külföldöt, hanem kishazánk különböző égtájai megismerését jelentette. És épp 20 esztendeje, 1997. május 1-je óta mentős.

Először megyeváltósként kezdte (Békéscsaba, Gyomaendrőd, Gyula, Szeghalom): gépkocsivezető volt. Majdan leérettségizett, s azt követően a tudományra éhezve elvégezte a mentőápoló iskolát, mára már ő maga tanítja az elsősegélynyújtás tudományát. Sok órányi gyakorlat valamint kompetencia vizsgák maga mögött tudva állomásvezető lett. Miközben a Magyar Mentőmotor Alapítványnál is szolgálatot vállal.

Guti Ambrus - berényi mentőállomás vezetője, guti ambrus, Mezőberény, 20170302
Kétkeréken (galéria)

Hány mentőmotor van Békés megyében?
Egy sincs.

Akkor... te?
Jó tíz éve, a nagyobb esetszám és szakmai kalandvágy miatt feljártam Budapestre, ahol egy alternatív mentőszolgálatnál dolgoztam, és akkor szerelmesedtem bele a mentőmotorozásba, sajnos a régiónkban nincs ilyen egység, mert nincs létjogosultsága.

Kár. A mentőmotoros alapvetően hol van az egészségügyi járműpark hierarchiájában?
Ez nem alá- és fölérendeltség, hanem kompetenciaszint: a mentés prioritásának megfelelően fog elindulni a jármű – például mentőautó, kiemelt mentőautó, esetkocsi, rohamkocsi, mentőorvosi kocsi, gyerekmentő, mentőhelikopter, és többek közt a mentőmotor, és hogy milyen egység induljon, azt egy magasan képzett irányítócsoport fogja eldönteni.

Mentő szlogen, mentők, Mezőberény, 20170302
(képek)
Mennyire felszerelt egy ilyen motorkerékpár?

Alapjában annyira, mint egy mentőautó, viszont vannak olyan speciális eszközök, ami az egyszemélyes ellátást segítik, viszont adottságából fakadóan nem tud beteget szállítani. De a lényeg: gyors, ki tudjuk vele kerülni a forgalmat. Azonfelül egy nagyon jól képzett, egyszemélyes ellátóról beszélünk.

Tehát visszajöttél...
Tulajdonképpen el sem mentem, csak részállásban dolgoztam Pesten. Azt azonban tudni kell, hogy az ott eltöltött idő anyagilag nem, de szakmailag pótolhatatlan.

Nem kérdezték az ismerőseid, hogy miért csinálod ezt?
De.

Ez egy megszállottság.
Én egy tarhonyán nevelkedett parasztgyerek vagyok, elmentem, mert tanulni akartam, és teszem a mai napig. De tudtam, hogy én itthon akarok maradni, és itthon fogom kamatoztatni a megszerzett tudást. És valóban nagyon sokat köszönhetek a fővárosiaknak, de ez a hely a szülővárosom.

Mi pedig megérkeztünk a berényi mentőállomáshoz. Mi indokolta a létét?
Már évek óta a levegőben volt, hogy egyszer lesz itt egy állomás... Csak a kivitelezés általában támogatottság híján meghiúsult.

Neked viszont csak megtérült az a sok pesti magánóra...
Amikor 2015-ben felkértek, hogy vállaljam az állomás vezetői posztot, nagyon sokáig dilemmáztam, féltem egy kicsit, hogy miképp fogok helytállni. Bizonyára vezetőim valamit láthattak bennem, mert mint mentőtechnikus: hol ápolóként, hol gépjárművezetőként dolgoztam.

Ezt a kettőséget nem vonták kétségbe a kollégáid?
Nem, a mentőszolgálatnál ez megszokott; bajtársaim többsége rendelkezik mindkét kompetenciával. És mivel mi egy nagyon összekovácsolódott, kis csapat lettünk, arra törekszünk, hogy minden esetben maximális ellátást tudjunk biztosítani, ezért folyamatos képzéseken veszünk részt, hisz a rászorult, és hozzátartozója tőlünk vár segítséget.

Berényi mentőállomás, mentőállomás, Mezőberény, 20170302
Gyűjtsd a macit! (galéria)
Mik az állomás paraméterei?

14-en vagyunk állományban, 2 kocsival – közel 25 ezer ember tartozik hozzánk: Bélmegyer, Csárdaszállás, Köröstarcsa, Kamut, Murony, Békés települések. 20 kilométeres körzetben látjuk el a feladatunkat, de megesett, hogy nagyobb távolságra is mennünk kellett.

Mi történik akkor, ha épp nem vagytok itt, és közben érkezik egy riasztás?
Nincs semmi gond, mert lefedések vannak, akkor egy másik mentőállomásról indítanak járművet.

***
Ambrussal a nappali tartózkodóban beszélgettünk, amelynek az egyik végében van az irányító központ is – ide futnak be az információk.

2017. január 1-től 333 feladatuk volt (60 nap alatt – március 1-jén beszélgettünk). A szekrényen Legyen plüssmaci minden mentőautóban! felhívás karakterei. (Akik bizony segítik a mentősök munkáját.)

Guti Ambrus - berényi mentőállomás vezetője, guti ambrus, Mezőberény, 20170302

A nappali mellett az éjszakai tartózkodó, irodák; fekete és fehér öltöző – a kettő között egy zsilip, amelyben tusoló van. (A fekete öltözőben veszik le a civil ruhát.)

Továbbá a folyosón raktárak és egy női WC is, miközben az épületben csak férfiak dolgoznak. A faliújságokon, számtalan gyerekrajz ábrázolja a mentősök mindennapjait.

A garázsban, a csöndes időszakokban két autó pihen, az egyik 24 órás; illetve az épületben
klíma, és mosógép is működik – amelyek a helyi vállalkozók, illetve az önkormányzat adományai.

Mentőmotoros, mentőmotor, Mezőberény, 20170303