Mily csudás apropó szülte meg a tábor létezését, nyilván a hely adott volt...
Még 2014-ben, Újkígyós fennállásának a 200. évfordulójára szerveztünk egy tábort, amelynek az volt az esszenciája, hogy örökítsük meg művész szemmel a történéseket. És ennek akkora sikere volt, hogy muszáj volt folytatni.

II. Újkígyósi Művésztábor - gazsó adrienn, Horváth-Gazsó Adrienn, újkígyós, 20170803
Adrienn
Közben eltelt egy laza három év.

Igen, mert időközben férjhez mentem, megérkezett a babukánk... stb. Tehát most húztuk be második tábor függönyét, amelynek a témája az Alföld volt.

Mindenki a saját elméjéből dolgozott, vagy sétáltatok erre-arra?
Egyszer kimentünk lovaskocsival a határba, de amúgy alföldi emberek érkezte, így mindenki a saját benyomása alapján dolgozott. Például a kiskunfélegyházi barátnőm csipkemunkát rakott rá a kerámiáájára.

Szállás: sátor, csillagsátor, művésztanya?
Néhányan valóban sátrat vertek az udvaron, míg mások kőházakban aludtak, de voltak olyan fanatikusok is, akik reggel hatig dogoztak.

Korosztály?
18-40.

Akkor bizony nagyon modern Alföldek készültek.
Az egyik festő a táj fényeit foltokkal ábrázolta.

Csillagos ötöst adtál volna rá az iskolában?
Itt mindenki csillagos ötöst kapott. Továbbá egy ötvös ezüst lapba pitypangokat vésett; illetve bőrből csomózásos technikával, csongrádi népi motívumok alapján nyakláncot készített; azonfelül voltak festők, szilikátrestaurátor... és ugye művésztanárok.

II. Újkígyósi Művésztábor, művésztábor, újkígyós, 20170803

Az i-re a pontot, a hét folyamán állandóan mozgásban lévő, közös óriás képe tette, amelybe mindig belenyúltunk: valaki elkezdte, más folytatta vagy átváltoztatta – alapjában az egész heti hangulatunkat vittük rá.

Akkor jövőre veletek ugyanitt?
Biztos! Hosszútávra tervezünk; ráadásul nagyon jó banda alakult ki. Már titkos Face-csoportunk is van, ahova azóta folyamatosan töltjük az új alkotásainkat. És nem mellékes, a munkák jelentős része a városi archívumba kerül. Célunk, hogy a közeljövőben egy kiállítótermet nyitunk, ahol őrizzük ezeket az értékeket.

***

És a stáblista:

Andruska Anna (Gyula), Balogh Szabolcs (Újkígyós), Csernus Luca (Újkígyós), Dunai Zsolt (Újkígyós), Halász Emese (Bácsalmás), Horváth-Gazsó Adrienn (Újkígyós), Kis Virág (Kiskunfélegyháza), Medve Mária (Gyula), Mezei Ivett (Hajdúsámson), Nógrádi Csilla (Békéscsaba), Pál Éva (Makó), Pálovits Ágota (Gyula), Pelle Rita (Újkígyós), Nagy Anikó (Békéscsaba), Rákóczi Antal (Újkígyós), Romvári Ákos (Újkígyós), Turovszki-Mancz Fatime Nóra (Újkígyós).

II. Újkígyósi Művésztábor, művésztábor, újkígyós, 20170803

A munkákból augusztus 20-án, 11.30-kor kiállítás nyílik a helyi Petőfi Sándor Művelődési Házban; a tárlatot Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettese nyitja meg.