a, A múlt csütörtökön, tuti utazóidőben: 25 fokban, és esőben kezdtünk ebbe a történetbe. (A bázis most kivételesen, mint mindig Balatonszárszó volt.)

b, Hosszú gatyában,

hosszú ujjú pólóban mentünk ki eső után este a partra. Eső után mindig szomorú a Balaton; döglött halszag szállt fel.

Balatonszárszó, balatonszárszó, Balatonszárszó, 20170803
És szomorú a qtya is, meg Ica is, a Bíró (galéria)

c, Vagy hajnal háromig egy rém vidám pinyómeccset tolt néhány fiatal fej a pincében – a legidősebbnél is vagy két és félszer öregebb voltam.

d, Másnap hétkor

a szomszédban vidám favágók fát vágtak. Így simán regenerálódtunk. De az semmi! Mert valaki a hajnali pinyóderbiről leadta a drótot a békéscsabai igazgatónak. Azt követően már nem a sportolók, hanem a vamzer volt a hunyó.

e, Kaptunk Szárszó kártyát, amely 5-15 százalékos kedvezményt ad például a Csukás Színházban, néhány vendéglőben, lóversenypályán. A József Attila Múzeumban nem volt kedvezmény. Ott kereken egy ezres volt a belépő. S míg a Drága Attila folyton éhezett, addig ma jó néhány elélnek belőle.

Kripta villa - fonyód, fonyód, 20170803
Halhatatlan szerelmetesek (galéria)

f, Jártunk a fonyódi Kripta Villában, azaz a halhatatlan szerelem házában is. (Tavaly is voltunk, csak akkor épp renoválták az épületet.) A villát Abrudbányay-Rédiger Ödön, erdélyi gyógyszerész a negyvenes években építette, a volt szerelme, Magdus emlékére. Azt tudni kell, Magdus még 1920-ban, az esküvőjük előtt egy héttel, egy gyorslefolyású betegségben meghalt. Azt követően Ödön hazánkba költözött, és (valóban) megnősült, gyermekei születtek, de amikor belekezdett az építkezésbe, elvált a feleségétől. 1948-ban pedig az állam privatizálta a villát. (Az alagsorban alakították ki a nászi ágyat, ahol egy kőből kifaragott szerelmespár: Magdus és Ödön örökké egymás kezét fogják.)

g, A villa földszintjén

pedig a fonyódi származású, tragikusan elhunyt szépségkirálynő, Molnár Csilla emlékkiállítása van. – Azokon a képeken nem Csilla van! – mondta egy helyi lakos. – Hát ki? – Ő sosem sminkelte magát; ő anélkül is szép volt.

h, Szombaton startolt a Sárkányfesztivál Szárszó szívében, a parton. A murihoz egy remek gyerekzenekar, a Fabula dúrta a muzsikát. Túl jó volt. Ezek a zenészek néha túl bonyolult dolgokat közölnek a fiatal hallgatóknak; olyasmi ez, mint amikor az ötvenes évek száműzött írói csak gyerekverseket írhattak. De mesélőnek születni kell.

Balatonszárszó - süsü, balatonszárszó, Balatonszárszó, 20170803
Szárszó celebje (galéria)

i, Közben egy sárkányhajón megérkezett Süsü, akit a parton maga Csukás István, hazánk egyik legnagyobb, hanem a legnagyobb mesélője fogadott. Volt is tülekedés: néhány pláza macseknek szemmel láthatóan semmi köze nem volt a Süsühöz, de kipipálták a rendezvényt; ők már 1981-ben Dízni hercegnőket néztek a másolt VHS-eken.

j, Állítólag Csukás Pista bácsi

vagy negyven éve, májustól-októberig Szárszón él. Csak akkor hagyja el a települést, ha valahova hívják. Mindenhova biciklivel jár, és folyton alkudozik a kofákkal a piacon – lépten-nyomon gyűjti a motivációkat. Dorogi Sándor, a község polgármestere a tiszteletére nevezte el a volt kertmozit Csukás Színháznak.

k, És akkor álljon itt egy kis pipiskedés: apám csoporttársa volt Pista bácsinak az egyetemen; ezt el is mondtam az írónak, aki megnyugtatott, nem kell apasági vizsgálatra mennem: nagyon is hasonlítok az öregemre.

l, Délután elmentünk a Csukás Színházba, és megnéztük a Kutyánszky Kázmér avagy a versíró kutya kalandjait, amelyet a Gergely Theáter adott elő. A darabnak amúgy 1987-ben, a Békés Megyei Jókai Színházban volt a debütje. A színmű echte, remek csukásos-dolgozat volt, az muzsikárét az emeletes Kis Berkes kreatívkodta. (Talán elfogult lennék?)

Nagy emese és csukás istván, Csukás István, Balatonszárszó, 20170803
A sárkány és megálmodója

m, A darab alatt tilos volt fotózni! Majdan a végén, ahogy mentünk ki, nőmmel úgy voltunk, hogy csak kellene max. a díszletről egy kép, és ekkor épp mellettünk sétált el a Gergely Theáter direktora, maga Gregely Robi. Így meg is kérdeztük tőle, hogy csinálhatunk-e egy képet? Persze, válaszolta, de azt viszont nem értette, hogy akkor miért a színpad felé exponálunk? Le is lépett; szegény azt hitte, hogy őt akarjuk leképzeni. (Emanuelle, hiányzol!)

n, Azért vagy ilyen zika,

mert sokat ettél, de ezt már egy fiatal nő mondta egy másik fiatal nőnek a Balatonnál. Később, ahogy a part szélén, arccal a törölközőmbe fúródtam, legalább 3 percig Zselykézett egy aggódó nagymama a fejemtől vagy 50 centire – miközben ott délen, 200 méterig bokáig ér a víz.

Kurucz ló a zamárdi világháborús múzeumben, Zamárdi, Zamárdi, 20170803
Kurucz bajtárs a Nagy Sanyi előtt
o, Vasárnap arra ébredtem, hogy álmomban beszélő tengerimalacokat etettem. – És akkor ki a miniszterelnök? – kérdeztem az egyiket. – Horn Gyula! – cincogta (az) egyik.

p, Aznap elmentünk a zamárdi háborús múzeumba. Az egyik szobában láttam Kuruczot, az 1933. év, békéscsabai Hubertus I. helyezettjét. A paci a Nagy Sanyi laktanya (ma Andrássy Gimi) előtt lett megörökítve. Továbbá nagyon sok horogkeresztet, sokkal kevesebb vörös csillagot, sok-sok puskát, ágyút, kést, ruhát, csizmát, és főleg kudarcot láttunk.

r, Minden este a vizes vb-re tapadtunk. A szálláson egy nő folyton azt kérdezte, na, hány aranyunk van? Az ezüst nem hozta lázba.

s, Olykor kicsiny családommal megállapítottuk, legközelebb egyedül indulunk nyaralni, mert ahol már két ember van, ott nagy a széthúzás. Pláne, ha négyen vagyunk.

t, Demokrácia: napi egy kilátó belefért, bár a képlet mindig ua. volt: egy szép épület, amelyről gyönyörű a Balaton panorámája... de mindig van egy bár, ahol legalább 650-ért mérik a Magnum jégkrémet, és csilliárdba kerül a barackos ájszteával dekája.

u, Utolsó este (is)

kimentünk egy kicsit romantikázni a vízhez; a büfés Klári néni azt hitte, pestiek vagyunk. Most akkor: :) or :(?

v, Szárszónak is egy a vége... amúgy most sokkal jobb volt, mint tavaly. Nyilván nagyon hosszú volt a mögöttünk álló év. De ha most jobb volt, akkor mégsem szépül annyira a múlt? Vagy ez csak a múlt-múltra igaz? Sehogy sem akartunk hazaindulni, de muszáj volt.

Kutya balatonszárszó, balatonszárszó, Balatonszárszó, 20170803
A szomszédban ehgy ilyen eb volt az őr

w, Wárt a gyomorfekélyünk.

y, v, és z, Meg a szomszédból átszűrődő macskasz@rszag.